Rutt för Skärgårdskryssning Med Captain Bota

Dag 1: Split

Efter ankomst till Split bekantar vi oss med båten. Välkomstmiddagen serveras kl. 19.30. De gäster som ankommer senare serveras en kall måltid. Övernattning ombord. Ankommer du tidigt på dagen kan du lämna ditt bagage ombord och utforska hamnområdet och den charmiga gamla stan i Split, som bjuder på en härlig blandning av gammalt och nytt, kultur och historia.

Dag 2: Split – Brač – Hvar

Vi lämnar Split på förmiddagen och reser mot den lilla badorten Bol på ön Brač. Bol är öns äldsta stad och i utkanten finns en av Kroatiens mest kända stränder – Zlatni Rat. Här får du tid att på egen hand upptäcka de smala gränderna eller ta ett svalkande dopp från stranden. Lunchen serveras ombord på båten innan det är dags att fara vidare till den vackra lavendelön Hvar.

Hvar är en av Kroatiens största öar med medeltida byggnader och en charmig atmosfär. Här möts vi av en engelsktalande lokalguide som tar oss med på en stadsvandring (utflykten ingår i priset). Resten av eftermiddagen och kvällen får du upptäcka och utforska Hvar stad på egen hand. Slå dig ner på en mysig restaurang i någon av gränderna och beställ in en ”gregada” – en typisk rätt från Hvar som består av fisk som är tillagad tillsammans med potatis.

Dag 3: Hvar – Korčula

Tidigt på morgonen lämnar vi Hvar och åker vidare mot Korčula. På vägen gör vi ett badstopp i någon lugn vik. Vi äter lunch på båten. På eftermiddagen når vi Korčula stad som är en typisk dalmatisk medeltidsstad, där karaktäristiska stenhus med röda tegeltak står tätt längs kullerstensgatorna. Korčula är också platsen där den berömde upptäcktsresande Marco Polo föddes. I stadens mitt står Sankt Markus-katedralen, byggt i kalksten och med många sinnrika utsmyckningar. En engelsktalande lokalguide guidar oss genom staden. Därefter finns det tid att rå sig själv. I Korčula kan du njuta av läckra fisk- och skaldjursrätter, makaroni-pasta och ugnsstekt lamm på någon av de mysiga restaurangerna.

Dag 4: Korčula – Dubrovnik

Efter frukost lämnar vi Korčula och reser mot Dubrovnik. Resan kommer att ta flera timmar, och på vägen kommer vi att äta lunch ombord och stanna till för svalkande badstopp. Resten av tiden rekommenderar vi att du njuter av solen och den vackra kroatiska skärgården som passerar förbi.

Vi anländer till hamnen strax utanför Dubrovnik på eftermiddagen, och möts av en engelsktalande lokalguide. Tillsammans åker vi med buss upp för bergen ovanför Dubrovnik. Här har vi en storslagen utsikt över staden som tidigare var känd för sin vackra gamla stadsdel och ringmur, men idag kanske mest känd som kuliss till tv-serien Game of Thrones. Vi inleder med ett fotostopp innan vi vandrar ner till ringmuren igen. Tillbaka i Dubrovnik igen får vi en guidad tur genom alla gränder och torg innanför ringmuren. Bussen återvänder till hamnen kl. 18.00, men det går också bra att stanna kvar i stan för middag, och sedan ta sig tillbaka till hamnen med taxi.

Dag 5: Dubrovnik – Elaphiti Islands – Mljet nationalpark

Dag fem åker vi mot ön Mljet och nationalparken som täcker öns västra sida. På vägen dit gör vi ett svalkande badstopp vid de vackra Elafiti-öarna. På Mljet väntar vacker och varierad natur. Här hittar du också den lilla ön St. Maria med sitt benediktinerkloster – ett populärt fotomotiv. Du har mycket att se fram emot och uppleva på ön under eftermiddagen och kvällen.

Dag 6: Mljet nationalpark – Makarska

Nästa hamn på kryssningen är Makarska, en av de populäraste semesterorterna längs kusten. Njut av en avkopplande förmiddag ombord, givetvis med uppfriskande badstopp. Senare under dagen och kvällen ges tid att utforska staden på egen hand. Här finns fina stränder och ett brett utbud av barer och restauranger. Törstar du efter kultur har staden har också en historia att berätta. Båten ligger vid kaj i Makarska över natten.

Dag 7: Makarska – Pučisča – Split

Sista dagen lämnar vi Makarska redan vid 8-tiden på morgonen och tar sikte på Bračs största stad Pučisča, som ligger mitt emot Bol. Pučisča präglas av en rustik atmosfär med skinande vita stenfasader och ett fantastiskt vackert läge där tre dalar möts. Pučisča är känt för sina stenbrott, och bland annat Vitas husets pelare är gjorda av sten härifrån. I Pučišća ligger också, kanske inte helt oväntat, Kroatiens enda skola för kalkstensbrytning. Det finns tid att se sig om i staden innan sista etappen till Spilt påbörjas.

Veckans sista badstopp gör vi på vägen innan vi ankommer till Splits hamn på eftermiddagen. Här kan du följa med på en guidad rundvandring i den historiska gamla stan, med sina slingrande gator och gränder omgivna av det gigantiska palatset Diocletianus (utflykten ingår i priset).

Dag 8: Split – Sverige

Efter frukost lämnar vi båten och går i land. Avresa till flygplatsen för hemresa till Sverige. Har du valt att kombinera skärgårdskryssningen med en sol- och badsemester, fortsätter du till det bokade hotellet efter utcheckning från båten.