Dagsprogram för M/S Arca

Split - Nationalparken Krka - Šibenik - Galešnjak - Zadar - Sali - Nationalparken Kornati - Primošten - Vis - Biševo - Hvar - Brač - Split​​

Dag 1: Split

Båten ligger i hamnen som ligger i Splits centrum. Klockan 19.30 serveras en välkomstmiddag ombord, och för de gäster som ankommer senare på kvällen serveras en kall måltid. Ankommer du tidigt på dagen kan du lämna ditt bagage på båten och utforska hamnområdet och Rivan i Split.

Dag 2: Split – nationalparken Krka – Šibenik

Båten lämnar Split tidigt på morgonen och seglar norrut till Šibenik. Härifrån går turen vidare med buss till Krka Nationalpark, döpt efter älven med samma namn, som ligger ca en mil in i landet. Parken är känd för sin ovanligt rika flora och fauna, och här finns flera imponerande vattenfall och vackra sjöar. På vägen tillbaka stannar vi till i Šibenik, känd för sin historia och rika kulturarv. Här blir det en vandring i stadens historiska centrum och besök i en av de vackraste renässanskatedralerna i Adriatiska havet. Båten stannar i Šibenik över natten.

Zadar

Dag 3: Šibenik – Galešnjak –  Zadar

På morgonen sätter båten kurs mot Galešnjak, en typisk liten dalmatisk ö där det blir badstopp i en av de bortglömda badvikarna. Efter lunch ankommer båten till hamnstaden Zadar, som byggdes på en halvö redan 800 f.Kr. Den fina mixen av historiska byggnader, en ringmur från 1600-talet, mysiga caféer och moderna konstinstallationer skapar en speciell atmosfär. Efter lunchen är det tid för en guidad stadsvandring då du bl.a. får se konstinstallationen ”Solen och Havsorgeln” av arkitekten Nikola Basic, St. Anastasia som är Kroatiens största katedral och kyrkan St. Donut. De senare ligger båda vid det stora Forum som är ett av de bättre exemplen av romersk byggkonst på landets östra sida. De senare ligger båda vid det stora Forum som är ett av de bättre exemplen av romersk byggkonst på landets östra sida. Båten blir liggande i Zadar över natten.

 

Dag 4: Zadar – Sali – Nationalparken Kornati – Primošten

Efter morgonseglingen lägger båten till i den lilla staden Sali på den vackra ön Dugi Otok so är Kroatiens sjunde största ö. Naturen är vild och vacker och byn är omringad av klippor och bukter. Resan fortsätter vidare norrut mot Kroatiens ö-paradis, nationalparken Kornati. Nationalparken skyddar både vattnet och de över 140 öarna som består av vita, kala klippor som stupar rakt ner i havet. Öarna är obebodda men idag är det populärt att åka hit för att segla och snorkla. Vi fortsätter till den charmiga byn Primosten där gamla stenhus täcker hela området på halvön. Från kusten kan man promenera upp till centrum av byn där kyrkan St George från 1485 ligger. Väl uppe får man lön för mödan, en fantastiskt 360 graders utsikt. Båten ligger i hamnen över natten och tid finns att njuta av atmosfären i byn.

 

Hvar

Dag 5: Primošten  – Vis 

Tidigt på morgonen sätter båten kurs mot ön Vis som ligger längst ut i den kroatiska skärgården. Fram till 1989 var Vis militärbas i forna Jugoslavien, och stängt för turister. Idag bor ca 5 000 invånare på ön men den upplevs fortfarande som orörd och har en speciell charm. Har du tur kan besöket på Vis även innehålla lite Hollywood-glamour med grekiska inslag. Det sägs nämligen att Vis är den nya inspelningsplatsen för Björn och Bennys nästa film "Mamma Mia: Here We Go Again".
Båten ligger kvar i hamnen över natten och till kvällen blir det kaptensmiddag ombord.

Dag 6: Vis - Biševo (Blue Cave) – Hvar by– Stari Grad

Nästa stopp är ön Biševo där det är dags att besöka den kända Blue Cave. Grottan är ett imponerande naturfenomen som har fått sitt namn efter den vackra färgen som uppstår när solen skiner in genom taket. Lokala fiskare har känt till grottan i århundranden, men för resten av världen blev den känd av Baron Eugene Rausoonet år 1884.

Turen in till grottan görs i små båtar. Vattnet i grottan är kristallklart och trots att det är ca 16 meter djupt går det att se ända ner till botten. Observera att entrébiljett till grottan kostar ca 7 euro och betalas direkt på plats samt att turen in i grottan kan ändras beroende på väderförhållanden.

Efter besöket i Blue Cave är det dags att kryssa vidare mot ön Hvar. På vägen blir det stopp för både svalkande dopp och en härlig lunch. Båten lägger till i Hvar stad – denna eleganta jetset-stad som brukar nämnas som Kroatiens svar på St. Tropez. Här hittar du hippa barer, trendiga designbutiker, exklusiva restauranger och lyxiga yachter. I själva staden hittar du välbevarad arkitektur från medeltiden, och ett besök i Stephanskatedralen och Europas äldsta stadsteater är ett måste. Framåt kvällen sätter vi kurs mot Stari Grad på Hvar och ligger där över natten.

Split

Dag 7: Stari Grad (Hvar) – Bol (Brač) – Split

Denna dag sätter vi kurs mot ön Brac och den lilla byn Bol. Vid Bol finns stranden Zlatni Rat, även känt som Gyllene hornet, som är en av Europas mest fotograferade. Hornets form bestäms efter väder och vind, och kommer du vid exakt rätt tillfälle kan du bada i en naturligt formad pool längst ut på udden. Nästa stopp blir ett av vinhusen som ligger i Bols hamn. Vi får lära oss mer om viner och avslutar med att smaka de ädla dropparna. På Brac används lokala druvor och vinet anses vara ett av Kroatiens bästa. Det finns gott om caféer, restauranger och badvikar i området. 

Sista etappen är Split, och på vägen dit finns svalkande badmöjligheter direkt från båten. Väl framme i Split möter en engelsktalande lokalguide upp och tar dig till Diocletianus palats och en vandring genom historien. Palatset, som byggdes för över 1700 år sedan visar kroaternas kunskap inom byggnadskonst, som bland annat rymmer en speciell katedral. Vid palatsets södra sida börjar hamnpromenaden Riva. Här finns gott om restauranger så det är bara att välja och vraka inför ett sista restaurangval. Under natten ligger båten kvar i hamnen i Split.

Dag 8 Split – Sverige

Efter frukosten är det dags att lämna båten och gå i land och åka mot flygplatsen. Har du valt att kombinera skärgårdskryssningen med en sol- och badsemester, fortsätter du till det bokade hotellet efter utcheckning från båten.