Dagsprogram för kryssning med Kompas Split – Zadar – Split

Dag 1: Split

Skärgårdskryssningen börjar och slutar i Split, en av Kroatiens vackraste hamnstäder. Ankommer du tidigt på dagen finns möjlighet att lämna av ditt bagage ombord på båten, så att du enkelt kan utforska Split. Varför inte strosa längs hamnpromenaden Rivan eller besöka Diocletianus palats som utgör centrala Split. Klockan 19.00 är det välkomstmöte ombord på båten och kl. 19.30 serveras en välkomstmiddag. Ankommer du till Split efter 19.30 väntar en kall måltid.

Dag 2: Split – Nationalparken Krka – Šibenik
Vi lämnar Split tidigt och seglar norröver till Šibenik. Efter lunch går turen vidare med buss till nationalparken Krka som ligger ca 10 kilometer in i landet. Parken är uppkallad efter floden med samma namn och har flera imponerande vattenfall som Skradinski Buk och är känd för ovanligt rika flora och fauna. Efter Krka åker vi tillbaka till Sibenik som är en stad med exceptionell historia och rikt kulturarv. Här blir det en vandring i Šibeniks historiska centrum med besök i en av de vackraste renässanskatedralerna vid det Adriatiska havet. Båten blir liggande i Šibenik över natten.

Dag 3: Šibenik – Galešnjak – Zadar
På morgonen sätter båten kurs mot Galešnjak, en typisk liten Dalmatinsk ö där det blir badstopp i en av de bortglömda badvikarna. Efter lunch ankommer båten till hamnstaden Zadar. Staden ligger på en halvö och blev anlagd redan 800 år f. Kr. Under den guidade stadsrundturen till fots får vi se den fina blandningen av historiska byggnader, stadsmuren från 1600-talet, mysiga kaféer och moderna konstinstallationer skapar en speciell atmosfär. Vid strandpromenaden ligger konstinstallationen Solen och Havsorgeln av arkitekten Nikola Basic. Sevärdheter av det mer klassiska slaget är Kroatiens största katedral St. Anastasia och kyrkan St. Donut. Dessa ligger i Forum, som är ett av den bästa exemplen på romersk byggnadskonst på Kroatiens östkust. Båten ligger kvar i Zadar över natten.

Dag 4: Zadar – Primošten
På morgonen fortsätter seglingen norröver till Kroatiens öparadis och genom nationalparken Kornati, som består av över 89 små och stora öar. Här finns inga fast boende, något som gör farvattnet runt Kornati-öarna till ett eldorado for seglare och båtfolk som vill hitta en egen bortglömd vik. Här finns tid att bada i någon av de gömda grottorna.

Vi fortsätter till Primošten, en charmig liten by bestående av gamla stenhus. Från kusten kan man gå upp till centrum av byn där kyrkan St. George från 1485 ligger. Väl uppe får du lön för mödan, en fantastisk 360 graders utsikt. Båten ligger vid kaj över natten och det finns tid till att njuta av atmosfären i byn.

Dag 5: Primošten - Stari Grad (Hvar)

I dag sätter vi kurs mot staden Stari Grad på ön Hvar. På vägen är det beroende på väder möjligt att ta ett dopp vid stranden Zlatni Rat, en av Europas mest fotograferade och kända stränder. Det speciella med denna strand är att den har en spets som sträcker sig ut i havet och som ändrar riktning efter vindar och strömmar.

Nästa stopp blir staden Stari Grad som är den äldsta staden i Kroatien, en av de äldsta städerna i Europa, med många trevliga och prisvärda konobas och restauranger på de slingrande gatorna i gamla stan. Staden är omringad av kristallblått hav, gröna pinjeträd, vinrankor och olivlundar. Staden har, tack vare sitt läge på norra delen av ön, alltid varit ett populärt stopp för seglare som passerar denna del av Dalmatien. Gamla stan består av vackra stenhus och smala gränder. Stari Grad Plain och den gamla stadskärnan i Stari Grad är med på Unesco:s världsarvslista sedan 2008. När kvällen kommer finns ett brett utbud av charmiga restauranger att välja mellan, och de flesta är familjeägda. 

Dag 6: Stari Grad (Hvar) - Hvar stad (Hvar) - Vis 

Efter en kort segeltur ankommer vi Hvar stad – denna eleganta jetset-stad som är svar på Kroatiens svar på St. Tropez och en av Europas mest solsäkra. Här finns hippa barer, trendiga designbutiker, exklusiva restauranger och lyxyachter.  Både lokala kändisar och internationella stjärnor semestrar i Hvar stad. Är du intresserad av arkitektur är Stephans-katedralen ett måste och Europas äldsta riksteater som ligger här bör också upplevas. Staden är gammal med hus och byggnader från medelåldern. Vi promenerar tillsammans med vår engelsktalande lokalguide och ser på stadens största sevärdheter. 

Därefter väntar Vis. Här är flera scener i den senaste Mamma Mia filmen inspelade, och när du kliver i land förstår du varför. Ön Vis var en militärbas i det forna Jugoslavien och var stängd för allmänheten fram till 1989. I dag bor här ca 5000 invånare, men ön upplevs fortsatt som orörd med sin speciella charm. Vi får en stadsvandring och besöker resterna av Issa och du ges gott om tid att uppleva denna mysiga by. Dessutom stannar vi till vid en av vinbarerna och avnjuter en vinprovning med lokalt vin. Båten ligger till kaj över natten och denna kväll blir det kaptensmiddag ombord. 

Split

Dag 7: Vis - Biševo (Blue Cave) – Split
Efter en morgonsegling till ön Biševo står berömda Blue Cave på tur. Ett imponerande naturfenomen, som har fått sitt namn på grund av den vackra färgen som uppstår när solen skiner in genom taket. Lokala fiskare har känt till grottan i århundraden, men den blev återupptäckt av Baron Eugen Rausoonet år 1884. Turen in till grottan görs med små båtar och vattnet här är så klart att du kan se helt till botten i det 16 meter djupa vattnet.   Inträdesbiljetten kostar cirka 13 euro (beroende på säsong) och betalas på plats. Turen in till grottan är beroende av väderförhållandena som kan vara något ostabila.


Sista etappen är seglingen till Split. Väl framme tar den engelsktalande guiden med oss på en historisk vandring i Diokletians palats, som är en demonstration i kroaternas byggkonst. Palatset byggdes för 1700 år seden och utgör idag Splits centrum. På insidan av muren kan du se den speciella katedralen. Det är inte mycket som slår Split när det gäller shopping, och du får gott om tid för att gå i butiker. På hamnpromenaden Riva, som sträcker sig längs sydsidan av palatset, ligger kaféer och restauranger i långa rader – här är det trevligt att sitta och studera folklivet. Båten ligger i hamnen i Split hela natten. 

Dag 8: Hemresa från Split till Sverige
Efter frukost är det dags att lämna båten och gå iland en sista gång. Har du valt att kombinera skärgårdskryssningen med en sol- och badsemester fortsätter semester på utvalt hotell. Båten lämnas kl. 9.00 och du har inte tillgång till hytten efter det. Väntar hemresa efter kryssningen kan väskorna lämnas i väskförvaringen mitt emot båten vid hamnen tills det är dags att åka till flygplatsen. 

 

Observera att dagsprogrammet kan komma att ändras med kort varsel och under resans gång p.g.a. väderförhållanden och säsongsvariationer. Under högsäsong, d.v.s. juli, augusti och september, är det begränsad kapacitet i hamnarna och båten kan lägga till i en alternativ hamn över natten. Du behöver alltid gå via andra båtar för att komma i land.