Sevärdheter

Även om Kap Verde och Sal framför allt är långa stränder med härlig sand och sköna vågor finns här platser att besöka och saker att göra. 

Espargos - Sals huvudstad

Vill du se det kapverdiska vardagslivet ska du bege dig till Sals färgglada huvudstad Espargos. Staden ligger ungefär mitt på ön och här bor de flesta av öns invånare, omkring 20 000 personer. För att komma hit kan du antingen ta de minibussar som dagligen går mellan Santa Maria och Espargos. Enklaste sättet att ta sig hit från Santa Maria är med minibussarna som dagligen kör runt på ön.

 

Fiskebyn Palmeira

Vill du uppleva den kapverdiska vardagen ska du sikta in dig på en utflykt till den färgglada fiskebyn Palmeira som ligger ca 2 kilometer väster om huvudstaden Espargos. Trots att byn är en av öns största bor här runt  1 000 invånare. Hamnen är det centrala och varje morgon lämnar fiskebåtarna hamnen för att återvända på kvällen med dagens fångst. Här kan du besöka några mindre butiker eller ta en promenad längs stranden.

Salinas

En av Sals mest kända sevärdheter är Pedra de Lumes stora saltfälten i Salinas som ligger på öns norra del. Redan under 1700-talet började man att utvinna och exportera salt till Europa och Brasilien här och fram till 1985 var produktionen igång. Fortfarande idag utvinns salt men i mindre skala och endast för inhemskt bruk.

Istället är saltsjöarna mest en härlig utflyktsplats. Packa med badkläderna och prova på att ta ett dopp i det extremt salta vattnet som håller nästan samma saltnivå som Döda havet. Med en 26-procentig salthalt flyter du som en kork och vattnet har en läkande effekt på kroppen. Se bara till att hålla huvudet över vattenytan – att få vatten i ögonen svider!

Ötur på Sal

Sal är inte stor och för att se flera av öns sevärdheter rekommenderar vi vår ötur på Sal. Då kommer du bland annat att få se städerna Espargos och Palmeira men också Pedra Lumes kända saltsjöar där du kan bada i det supersalta vattnet. På utflykten blir det också stopp vid naturfenomenet Buracona, känd som "Blue Eye". Grottan är ca 18 meter djup och får en fantastisk turkos färg när solens strålar skiner. I Sharks Bay får du också möjlighet att vada ut till små citronhajar.

Läs fler restips