Wadi rum

Wadi rum

Upptäck detta vidsträckta landskap med sand, berg och raviner som slingrar sig genom den varma öknen. Tillsammans med solens strålar skapas ett vackert naturspel i rött som inte får missas.

Ett utomjordiskt landskap

I vackra Wadi rum tornar gigantiska berg av sandsten upp sig tillsammans med sanddyner på upp till 1700 meter, vilket skapar ett fascinerande, marsianskt naturlandskap i ett spektrum av röda färger. Det är därför inte så konstigt att Wadi rum har fått ta stjärnrollen som just planeten Mars i flera filmer; bland annat storsäljaren ”the Martian” med Matt Damon spelades in här.

Upptäck Wadi rum

Det enklaste sättet att utforska Wadi rum är med jeep, på kamel- eller hästryggen eller till fots. Jeepturer är det enklaste och snabbaste sättet att få se alla natursköna och arkeologiska platser. Staden Rum är den enda staden inom det skyddade området av Wadi rum där den största stammen, Zalabia, står för det mesta av turistservicen och arrangerar bland annat jeep- och kamelturer. Har du tur får du dinera med beduinerna där maten tillagas under den varma sanden.

 

Jeeptur i Wadi rum

Beduinernas hem

De enda som lever i Wadi rum är beduiner, vilka ständigt måste leva i symbios med naturens krafter som regerar i landskapet. Deras getter är av stort värde då de förser beduinerna med mjölk, kött och ”jameed”, en typ av yoghurt. Även beduinernas tält är gjorda av bland annat gethår och finns att beskåda över hela Wadi rum, där man kan se dem sticka upp mellan sandkullarnas vågor.

Lawrence of Arabia

Förutom Wadi Rums hisnande utsikter och vackra solnedgång finns mycket att se och upptäcka. Några av de populäraste platserna att besöka är alla kända för sin koppling till den brittiska officeren T.E Lawrence, även kallad ”Lawrence of Arabia”. Lawrence arbetade för den brittiska militära underrättelsetjänsten med uppgift att lära sig mer om den arabiska nationella rörelsen. Han spenderade en lång tid i Wadi rum under den arabiska revolten och skrev boken ”Seven pillars of wisdom” om sina upplevelser.  I detta vackra ökenlandskap kan man promenera i fotspåren av Lawrence of Arabias och besöka Lawrence’s spring, källan som Lawrence sökte sig till för vatten, Seven pillars of wisdom , ett berg med speciella formationer som kan liknas vid pelare,  och Siq Um Tawaqi, en ravin där man kan urskilja inristningar av Lawrences ansikte.

 

Bergsformation i Wadi rum