Klostret al-Deir, Petra

Petra - staden i klipporna

Den mesta kända platsen i Jordanien är utan tvekan Petra, staden som huggits fram ur klipporna. Mystiken kring Petra är påtaglig; här levde en gång i tiden 20 000 människor och fortfarande vet ingen varför staden övergavs.

 

Den glömda staden

Denna undangömda stad, frammejslad ur de bruna klipporna, är Jordaniens mest kända plats. Att Petra betyder just ”sten” på grekiska är inte svårt att förstå när man ser den jättelika entrén till skattkammaren, med en fasad i två våningar, uthuggen ur berget med imponerande precision. Det finns endast några få fristående byggnader i staden, majoriteten av templen och gravarna är ett med klipporna, vilket även lett till att Petra fortfarande är väldigt välbevarat. Petra tros ha varit bebott i flera tusen år, och under storhetstiden bodde över 20 000 människor i här. De utgrävda hålen i väggarna fungerade som hus och de vackra mosaikgolven och komplicerade vattenanläggningar visar på en välutvecklad byggkonst och kompetenta byggmästare. Dock vet fortfarande ingen riktigt varför Petra slutligen övergavs.

Hem i Petra
Klippgången Siq

Siq - den slingrande ingången

Den smala, slingrande klippgången Siq, är den lättaste ingången till staden. Här går du på botten av en kalkstensravin med bergsväggar som sträcker sig över 80 meter upp i luften, vilket definitivt blir en promenad att minnas. Gången är bara fem meter bred och slingrar sig ungefär 1200 meter fram till Petras port. Innan man träder in i klippgången får man inte missa att kika på de tre fristående gravkamrarna på höger sida, samt obeliskkammaren som är inbyggd högt upp på berget.

al-Khazneh

Skattkammaren al-Khazneh är en spektakulär utsikt som inte liknar något annat. Skattkammaren är uthuggen från en bergssida med en entré som är 40 meter hög. Legenden säger att pirater brukade gömma sina skatter i den stora stenurnan som står på andra våningen, där av namnet ”skattkammaren”. Man kan fortfarande se skotthålen på den från beduinerna som trodde urnan innehöll forntida skatter.

Klostret al-Deir

Det finns flera intressanta platser att besöka i denna klippstad, bland annat den välbevarade kyrkan där altargångarna är belagda med mosaik som avbildar bland annat djur, havet, jorden och årstider. En av de mest populära platserna är offerplatsen med två utgrävda rännor med syfte att skölja bort offerdjurens blod från altaret. Den största konstruktionen i staden är klostret al-Deir, som påminner en del om skattkammaren. Av någon anledning blev klostret aldrig färdigt och är därför inte lika utsmyckat som skattkammaren, men på insidan kan man se flera kors pryda väggarna.

al-Khazneh, skattkammaren