Jordaniens smaker

Jordaniens smaker

Det finns ett citat i Jordanien som säger ”även om du är mätt, kan du ändå äta 40 tuggor till”, och väl här får man verkligen passa på! Hela matkulturen speglar Jordaniens generositet och värme, där allt egentligen handlar om att umgås tillsammans och ha det trevligt.

Äta tillsammans

I det jordanska köket ser man influenser från bland annat Afrika, mellanöstern och medelhavet. Vanliga ingredienser är bröd, lamm, oliver, yoghurt och mynta. En av de mest typiska jordanska rätterna är Mansaf, en rätt känd för att föra människor samman då man gärna ska sitta alla tillsammans och äta med händerna. Rätten består av ris, lamm och jameed, en typ av yoghurt gjord på getmjölk, som hälls ut över riset och lammet. Med denna rätt får du en bit av Jordanien i varje tugga.

För den sötsugna

Befinner du dig i Jordanien och är lite sötsugen så är Kanafeh ett måste. Huvudingredienserna är ost och semolina, som täcks med sirap och sedan toppas med pistaschnötter. Osten är mjuk och smakar ungefär som mozzarella, medan toppen är söt och knaprig.

Mansaf
Labneh

Gyllene efterrätt

En annan god efterrätt är Hareeseh, gjort av semolina, kokos, grädde, socker, yoghurt och mandlar som gräddas till en gyllenbrun färg. Efterrätten är ungefär lika stor som en brownie och har en söt smak som passar perfekt med den korniga semolinan.

Traditionellt frukosttillbehör

Något som finns på nästan varenda frukostbord i Jordanien är Labneh, en tjock och krämig yoghurt som man doppar bröd och grönsaker i. Det smakar ungefär som gräddfil och smaksätts ibland med lokala kryddor eller med ringlad olivolja på för extra smak.

Arabisk pizza

Det här är en rätt som ibland även går under namnet ”arabisk pizza” och består av en rund degbotten toppad med zaatar (en sorts kryddblandning), olivolja samt olika toppings som exempelvis halloumi, ägg eller kött. Traditionellt sätt gräddas den sedan i en stenugn.

 

Små munsbitar

Kibbeh är små bitar malt kött blandat med lök och kryddor som friteras i bulgurvete. Dessa kan ätas för sig själva eller doppas i exempelvis hummus. För att skapa rätten Kibbeh Bi Laban kokar man sedan sina kibbeh i yoghurtsås som både ändrar smak och textur.

Det svarta guldet

Ingen mat & dryck-lista över Jordanien är komplett utan att nämna kaffe och te! Det turkiska kaffet är tjockt och mörkt, kryddat med kardemumma och finns att hitta överallt i Jordanien. Det går även att hitta arabiskt kaffe som är något starkare. En annan traditionell dryck är mint-te, som oftast är svart te som hälls i en kopp med myntablad i botten. Mint-te dricks vanligtvis efter att ha avnjutit en god måltid.

Kibbeh