Döda havet

Döda havet

Har du undrat hur det känns att vara viktlös? I Döda havets vatten kommer du flyta som en kork på ytan! Förutom en extrem salthalt så innehåller vattnet även en massa mineraler som har värdefulla egenskaper för vår hälsa.

En sjö utan liv

Med en salthalt på 33,7 % är Döda havet känt för att vara en av världens saltaste sjöar. De närbelägna saltbergen, sjöns höga avdunstning och den minimala nederbörden i området gör att vattnet blir så salt att en människa utan problem kan flyta som en kork på sjön. Det största djupet ligger på imponerande 378 meter medan även stranden är jorden lägsta plats under havsnivån. Detta gör sjön till en av världens yttersta platser och ett naturfenomen definitivt värt att besöka i Jordanien.

Döda havet är en syn man sällan glömmer. Längs stränderna och på sjöns botten ligger tjocka saltlager, och på grund av den stora avdunstningen har sjön delats i två delar med en liten kanal mellan sig. Den höga salthalten har gjort det omöjligt för fisk och växter att leva här, vilket även innebär att det inte finns något fågelliv vid stränderna.

Döda havet

Vårdande egenskaper

Denna speciella plats är inte bara vacker att se på, utan den har även egenskaper värdefulla för vår hälsa. De omgivande mineralrika bergen och bristen av utlopp gör att Döda havet innehåller massvis med mineraler. 12 av dessa mineraler finns inte i något annat vatten än här. Detta har gjort området till en av de mest kända kurorterna i världen, dit massvis med människor åker för att stressa ner och njuta av vattnet, den svarta leran och den varma solen. Runt om Döda havet finns därför flera hotell med några av de förnämaste spa-anläggningarna där gästerna kan få massage och skönhetsbehandlingar efter att flutit på den salta havsytan under dagen.