Text Åsa Lundqvist • Foto Anna Hållams

Därför ska du besöka Jordanien

Förutom de över 100 platser som omnämns i Bibeln, finns här den vida kända öknen Wadi Rum, och ett av världens sju nya underverk: Petra. Här finns Döda havet, där ett dopp påstås göra dig 10 år yngre. Röda havet, längst i söder, där kristallklart vatten, lata dagar i solen och fin snorkling väntar. Förutom allt detta så möter du fantastisk mat, lyxiga hotellanläggningar till humana priser och vänliga människor.

Vi börjar resan längst ner vid Röda havet, i Aqaba, som alltid varit en viktig stad för Jordanien. Den är landets enda kontakt med havet, och kuststräckan är inte mer än 27 kilometer. Havet är navet, turisterna kommer hit för att njuta av det och detta är den viktigaste importvägen för landet. Här samsas turismen, den arabiska historien och det dagliga livet. Denna mix gör Aqaba till en stad full av liv och möjligheter. Här kan du som besökare plocka russinen ur den jordanska kakan.

BÖRJA MED ATT välja ett av de fina hotellen vid stranden, och låt dig omfamnas av den service och vänlighet som erbjuds. Sedan kan det vara läge att bekanta sig med närområdet, och du kommer inte många hundra meter innan den första historiska lämningen dyker upp: Ayla, antika kvarlämningar av en gammal hamn.

OM DU FORTSÄTTER promenaden längs havet kommer du till ett minnesmärke för den arabiska revolten, The Great Arabic Revolution Plaza. Revolten, som leddes av bland andra Lawrence av Arabien, har ett romantiskt skimmer kring sig, som säkerligen har förstärkts av filmklassikern Lawrence av Arabien med Peter O’Toole i huvudrollen.

Revolten startade 1916 och ledde till att det arabiska riket befriades från det Ottomanska styret. Här vajar, 365 dagar om året, den arabiska revoltens stora pampiga flagga, till minne av detta.

NÄR VI NU nosat på revolten så lämnar vi Aqaba och far till platsen där man samlades för att smida planerna. Vi åker till öknen. Till Wadi Rum.

Wadi rum

Tänk dig att här mötte Lawrence av Arabien beduinerna för att planera den arabiska revolten. Platsen kallas för Lawrence källa i Wadi Rum.

DET FINNS DE som säger att du inte varit i Jordanien om du inte varit här. Och det är en fysiskt mäktig och storslagen upplevelse.  Vi färdas i jeep genom ett sandlandskap som ständigt skiftar färg. Vi äter en måltid, tillagad på traditionsenligt vis, på en plats som kallas för Lawrence källa. Måltiden består av kyckling och lamm som grillats en meter ner i marken. Vi lär oss om karavanerna som passerat här, får se deras inskriptioner som ännu finns kvar, 3 000 år senare. Vi passerar en kameltränare och beduiner, men framför allt möter vi öknen som förändras minut för minut av solens ljus och som kröns av en helt magnifik solnedgång.

VAD KAN TOPPA denna upplevelse? Kan det vara soluppgången med utsikt över bergen som man vet döljer klippstaden Petra? Det enda ljud som hörs är svagt fågelkvitter och en galopperande häst nere i dalen. Hästen och hans ryttare är på väg in i mystiska klippstaden. Dit ska vi också.

Det ena monumentet avlöser det andra i Petra
Det ena monumentet avlöser det andra i Petra

ATT GÅ DEN LÅNGA VÄGEN in mot Petra är som att steg för steg färdas bakåt i tiden. Entrén är så dramatisk, att om man inte visste bättre skulle man tro att den var iscensatt. Ju närmare du kommer Skattkammaren, som är en av de mest kända sevärdheterna i Petra, desto smalare blir passagen. Klippblocken skjuter hundratals meter upp i luften på båda sidor om dig. Där passagen är som smalast skymtar man detta märkvärdiga monument, uthugget ur berget. Du blir stum. Det är en overklig syn.

ATT VANDRA RUNT I PETRA, som är så stort att du lätt kan tillbringa dagar här, är som att befinna sig i en annan tid. Petraborna tar sig fram till kamel eller åsna. Kamelerna svävar tyst och graciöst fram. Vart du än vänder dig ser du byggnadsverk, det ena märkvärdigare än det andra. De utsmyckade gravarna som är nästan 3 000 år gamla och från nabatéerna som grundade Petra. Rester av romerska tempel, för även romarna slog sig ner här en period. 

DE MÄNNISKOR SOM JOBBAR HÄR har alla en historia med Petra. När man 1984 öppnade Petra för organiserad turism bodde det folk här i klipporna. Invånarna fick nya bostäder och möjlighet att arbeta inne i klippstaden. Så stanna gärna till bland de olika försäljningsstånden och prata lite, också människorna i Petra bär på en fantastisk historia.

NÄR JAG ETT DYGN SENARE, efter storslagna upplevelser flyter som en kork i Döda havet låter jag alla intryck sjunka in. Jag själv kommer inte att sjunka, det är en sak som är säker, för här i Döda havet sjunker ingen. När solen sedan går ner bakom bergen i Israel och kastar sitt glitter över havet, känner jag att jag har besökt Jordanien för första gången och att det kommer att blir fler gånger.

Jag kommer inte att sjunka, det är en sak som är säker, för här i Döda havet sjunker ingen.