Forumet i Jerash

Den antika staden Jerash

Ruinstaden Jerash är Jordaniens största och kanske mest intressanta romerska plats dit mängder av turister kommer för att upptäcka de forntida ruinerna. De imponerande portarna, de pelarkantade avenyerna samt alla tempel och teatrar vittnar om att Jerash en gång varit en mäktig plats.

Arch of Hadrian

I detta stora område finns mycket att se. Missa inte Arch of Hadrian, en 11 meter hög valvport, byggd inför den romerska kejsaren Hadrians besök i staden. Detta valv, som leder in till Jerash, sätter direkt känslan för hur pampig denna stad en gång varit. Bakom valvet ser man hästkapplöpningsbanan där det en gång i tiden tävlades med häst och vagn inför 15 000 åskådare.

Zeustemplet och Södra Teatern

En av de mest kända platserna i denna ruinstad är forumet, lätt att känna igen tack vare sin enorma storlek och form; 56 kolumner som omger ett torg av kalksten. Väger leder vidare till Zeustemplet som bjuder på en vacker utsikt uppe från kullen. Bredvid ligger Södra teatern, som byggdes under det första århundradet, med plats för 5000 åskådare. Än idag har teatern en otrolig akustik som ibland demonstreras med trummor eller mistlur.

Arch of Hadrian
Södra teatern i Jerash

Naturliga spår i Cardo Maximus

Vill man verkligen gå i samma fotspår som de som en gång befann sig här ska man promenera längs ”cardo maximus”, Jerash 800 meter långa huvudväg. Vägen kantas av ståtliga pelare och i de ursprungliga gatstenarna kan man se spår av vagnshjul. Vid Cardo Maximus ände finner vi Nymfeum, stadens fontän.

Gåva åt gudinnan

På en av de högre punkterna ligger Artemistemplet, som blickar ut över Jerash. Templet byggdes som gåva åt stadens gudinna men revs tyvärr delvis ner år 386 för att ge murverk till nya kyrkor.  I närheten ligger även Norra teatern, byggd år 165, som idag renoverats för att vara åter i sin fulla prakt.