Romerska teatern i Amman

Jordaniens huvudstad Amman

Reser du till Jordanien är huvudstaden Amman väl värd ett besök. Här blandas forntida romerska ruiner med moderna shisha caféer, slingriga labyrinter av souker och ett pulserande nattliv. Är du intresserad av historia, arkitektur, mat och musik, så är Amman en stad som kommer passa dig.

Citadellet i antika Filadelfia

Amman ligger på ruinerna av det antika Filadelfia, namnet staden hade under sin romerska styrelse. Besök området som kallas ”Citadellet”, beläget på Ammans högsta topp Jebel al-Qala'a, som består av forntida ruiner från bland annat det romerska och bysantiska riket. Här kan besökarna ta en promenad tillbaka i tiden mellan de stora stenpelarna och kamrarna i Herkules-templet och Umayyad-palatset. En liten bit ner för kullen hittar du även den imponerande romerska teatern, ett känt landmärke i Amman, byggd ca 138-161 e.Kr.

Amman City Mall

För den som är sugen på internationell shopping är City Mall i Amman ett alternativ. Shoppingcentret öppnade 2006 och har över 160 butiker som bland annat Mango, Zara, Pull & Bear och H&M, men även mer dyrare märken som exempelvis Tommy Hilfiger och Massimo Dutti.

Herkulestemplet i Amman
Darwish moskén

Vacker arkitektur

För den arkitekturintresserade finns mer att upptäcka i Amman. Ta en tur förbi den största moskén i Amman, nämligen den rosa och vita Kung Hussein moskén, eller den vackert turkosa Kung Abdullah moskén som rymmer upp till 7000 människor. Ett annat imponerade byggnadsverk är Darwish moskén, beläget på en av Ammans sju kullar - Jebel al-Ashrafiyeh. Denna moské är byggd av lager av vit och svart sten vilket skapar en vacker och annorlunda fasad.

Något för nattugglorna

Förutom alla de traditionella shisha-caféerna och kaffeställen som ligger strösslade runt om Amman så finns det flera alternativ till en rolig kväll på stan. Dansa natten lång på H2O Pool & Lounge på hotell Kempinski eller ta en drink i Ghoroub Lounge på Landmark Hotels takterrass och njuta av den fantastiska utsikten. Är man sugen på ett mer avslappnat häng bör man gå förbi populära Rainbow Street och lyssna på livemusik på Jafra Restaurant and Café över lite lokal mat och smaksatt shisha, eller dunsa ner bland alla de färgglada kuddarna på Azkadenya Arabic restaurant.