Vandra i Cinque Terre, Italien

Vandra i Cinque Terre

Cinque Terre – nationalpark och världsarv – är en tolv mil lång kuststräcka på den italienska rivieran. De senaste åren har regionen upplevt en riktig boom av resenärer som vill upptäcka de pittoreska byarna som ger skenet av att hänga på sluttande berg, ned mot havet. Med Apollo bokar du enkelt flyg och hotell till Cinque Terre och får tips och råd på underbara vandringsleder i Cinque Terre, som du vandrar på egen hand.

Direktflyg till Pisa från Arlanda på lördagar från augusti till oktober

Vandringsleder i Cinque Terre

Ett av de bästa sätten att upptäcka Cinque Terre på är att vandra; bland makalösa utsikter, hundraåriga vinodlingar och vackra berg kan du uppleva ett Italien du inte visste fanns. I Cinque Terre finns det mer än 25 vandringsleder. Du kan välja att ta en kortare vandring i bergen eller rentav vandra från en by till en annan. I Cinque Terre finns det flera byar som alla härstammar från medeltiden, varav de mest populära är Vernazza, Manarola, Monterosso, Corniglia och Riomaggiore. Du kan förvänta dig den klassiska vykortskänslan i dem alla: färgglada hus som trängs sida vid sida, randiga parasoller i alla regnbågens färger och dramatiska klippor. Här finns en karta över vandringslederna i Cinque Terre

Vandra i Monterosso, Cinque Terre

Vandra i Monterosso

Av alla byar är Monterosso mest utvecklad: här finns flest hotell, en vacker sandstrand och en välfungerande båthamn med dagliga turer till de andra byarna. Byn är uppdelad i det gamla och nya Monterosso. I den nya finns flest hotell och i den gamla väntar snäva gränder, mysiga restauranger och affärer. Här har du flera alternativ på vandringsleder, beroende på vad du är sugen på.

Monterosso till Vernazza

På vandringen från Monterosso till Vernazza, 3,5 kilometer lång, väntar fantastiska utsikter, vinodlingar och citronträd. Beroende på takt bör du vara framme i Vernazza efter 1,5 - 2 timmar, där du kan svalka dig i den vackra hamnen.

Levanto till Monterosso

Vill du se mycket av Cinque Terre under en vandring och inte räds för att gå genom skog, kan du gå rutten från Levanto till Monterosso, eller vice versa. Längs vägen - som i mångt och mycket är en gammal åsnestig - passerar man allt från ruiner till utsiktspunkter. Väl framme i Monterosso väntar branta trappor ned till staden. Hela vandringen tar från 2-3 timmar beroende på takt, med en total sträcka på åtta kilometer.

Monterosso - Riomaggiore

Den mest intensiva och aktiva vandringen i Cinque Terre är förmodligen den som har smeknamnet Sentiero Azzurro. På den här vandringen kan du se en glimt av alla fem byar längs kusten. Den totala sträckan är 12 kilometer, och du bör räkna med ett par timmar då lederna stundtals kan vara väldigt sluttande - du vandrar upp och ned i dalarna som byarna ligger i. Vill du dessutom stanna till för en glass eller lunch i en av byarna kan du plussa på ännu mer tid. Här krävs det bra kondition.

Vandra i Vernazza, Cinque Terre

Vandra i Vernazza

Absolut gulligast av alla byar i Cinque Terre är Vernazza. Som gammal fiskeby finns det en mysig hamn, där du på det färgglada torget kan slå dig ned och äta färsk fisk. Nära hamnen finns också en liten sandstrand. I övrigt kan du vänta dig trånga gränder och medeltida hus.

Monterosso till Vernazza

På vandringen från Monterosso till Vernazza, 3,5 kilometer lång, väntar fantastiska utsikter, vinodlingar och citronträd. Beroende på takt bör du vara framme i Vernazza efter 1,5 - 2 timmar, där du kan svalka dig i den vackra hamnen.

Vandra från Vernazza till Corniglia

En annan populär vandring i Cinque Terre är den från byn Vernazza till Corniglia. På en total sträcka om fyra kilometer går du bland vindruvsrankor och olivträd, på en smal stig med fantastiska vyer på höga höjder – det är med andra ord inget för den höjdrädde. Slutdestinationen, Corniglia, är en liten by sm ligger 100 meter över havet. Ta dig ned för de 377 trappstegen som leder till tågstationen och åk vidare till nästa destination! I normal takt tar denna vandring 1-2 timmar.

Vandringsled i Cinque Terre

Bra att veta

Ta sig till Cinque Terre

Det är bäst att flyga till Pisa och sedan ta sig vidare med tåg eller buss. Direktflyg till Pisa från Arlanda finns att tillgå från augusti till slutet av oktober på lördagar. Övriga dagar krävs åtminstone ett byte. Från Pisa till Cinque Terre tar det ungefär 1,5 timme med tåg eller buss. I Cinque Terre finns det mest hotell i Riomaggiore och Monterosso. 

Vill du ha en bas i en närliggande större stad är hamnstaden La Specia att rekommendera, härifrån tar det 10-20 minuter att åka tåg till Cinque Terre.

Cinque Terre Card 

Vet du med dig att du kommer vilja göra flera vandringar i Cinque Terre kan du köpa regionens egna vandringskort, ett Cinque Terre Card. Då ingår Wi-Fi, alla vandringsleder och shuttle-bussar. Du köper kortet på tågstationerna i Cinque Terres närområde där du också kan få tillgång till kartor. Köper du ett Cinque Terre Card får du också tillgång till Cinque Terres eget tåg som är det enklaste sättet att ta sig mellan byarna, om man inte vill vandra mellan dem. Tågen går någon gång varje timme och det tar bara ett par minuter att ta sig från by till by. Tidtabell för tågen hittar du här.