Sevardheter_i_Toscana

Sevärdheter i Toscana

Toscana fullkomligt kryllar av kända byggnader från renässansen. Tack vare att området är så pass välbevarat finns det massor av sevärdheter att utforska under en semester i Toscana - vad sägs om det lutande tornet i Pisa, Florens kända bro Ponte Vecchio och Piazza del Campo i Siena?

Lutande tornet i Pisa, Pisa

Lutande tornet i Pisa har varit en världskänd sevärdhet i hundratals år, tack vare sin lustiga form och historia. Klocktornet, som hör till stadens domkyrka, började byggas 1173 och fick problem redan efter fem år. Tre våningar in i bygget började tornet sjunka ner i marken och luta, på grund av den tunga marmorn. Hundra år senare fortsatte man bygget av det lutande tornet i Pisa, och den här gången hade man i åtanke att stabilisera tornet och räta upp de efterkommande våningarna. Tornet har renoverats sedan dess, och idag lutar det 56 meter höga tornet fyra grader. Lutande tornet i Pisa ligger på det kända torget Piazza dei Miracoli, Mirakeltorget, som är hem till fler sevärdheter som domkyrkan, dopkapellet och kyrkogården Camposanto Monumentale.

Santa Maria del Fiore, Florens

I Florens finns byggnaden som av många anses vara en av de viktigaste arkitektoniska byggnaderna från renässansen: katedralen Santa Maria del Fiore. Bygget påbörjades 1296, efter att ha ritats upp av arkitekten Arnolfo di Cambio. Arbetet med katedralen pågick ända fram till 1436, med flera arkitekter inblandade. Mest känd har Filippo Brunelleschi blivit, som ritade katedralens magnifika kupol som tydligt lyser upp Florens stadskärna. När katedralen invigdes var den med sina 45,5 meter i diameter den största av sitt slag i världen. Ett hett tips är att gå upp i kupolen, efter att ha promenerat upp för de 463 trappstegen når du en utsiktsplats som heter duga.

Piazza del Campo, Siena

Mitt i Siena ligger det snäckformade torget Piazza del Campo, som räknas vara ett av Europas bästa medeltida torg. Mitt på torget står ett vackert klocktorn och slottet Palazzo Pubblico som började byggas på slutet av 1200-talet. Piazza del Campo är också känt för sin årliga hästkapplöpning, Palio di Siena.

Piazza dell' Anfiteatro, Lucca

Det huvudsakliga torget i Lucca, Piazza dell’ Anfiteatro, må idag se ut som vilket vackert, italienskt torg som helst. Men faktum är att det en gång i tiden var en romersk amfiteater, där gladiatorer stred mot varandra med häst och vagn. Torget är byggt ovanpå ruinerna.

Ponte Vecchio, Florens

Ponte Vecchio är namnet på Florens gamla bro som går över floden Arno. Den tros vara byggd redan på romartiden, och då i trä. Den byggdes upp på nytt 1345 i sten, efter att ha blivit förstörd av en översvämning 1333. Sedan start har den varit en plats för handel, idag ligger butik efter butik längs bron.

 

lutande_tornet_i_pisa
piazza_del_campo