resmal_i_toscana

Resmål i Toscana

Med en yta på 22 987 km² är det förståeligt att många sevärda städer och byar väntar utspritt i Toscana. Vilka städer du bör besöka beror helt och hållet på vad du är sugen på – bad, kultur, arkitektur eller historia. Bäst flygförbindelser får du om du flyger till Pisa och Florens. 

Är du sugen på att besöka vingårdar under din semester i Toscana? Kolla in våra tips på byar i Chianti-området.

Florens

Florens är huvudstaden i regionen Toscana. Stadens historiska centrum är sedan 1982 med på Unescos världsarvslista, och det är inte för intet. Staden tros ha nämnts redan 59 f.Kr. och en stor del av Florens är bevarad från 1400- och 1500-talet. En av de mest kända sevärdheterna från denna tid är Ponte Vecchio, bron som härstammar från medeltiden och går över floden Arno. Florens kallas ibland museernas stad, med något för varje tycke och smak.

Pisa

Pisa är kanske främst känt för sitt lutande torn, men det finns mycket mer att se i staden än så. Pisa är både en av de äldsta städerna i Italien och känd universitetsstad. Bland sevärdheterna i Pisa väntar den medeltida stadskärnan, katedralen och den gamla kyrkogården Camposanto Monumentale. På de många torgen i Pisa väntar restauranger och barer, medan du får en frisk fläkt vid floden Arno som flyter igenom staden.

Viareggio

Söderut på den italienska medelhavskusten ligger Viareggio, semesterorten dit många italienare själva åker för att semestra. Här ligger den största stranden i Toscana och sanden är underbar. Längs boulevarden ligger hotell, restauranger och affärer. Här har du utsikt över bergen som har riktig marmor på toppen.

San Gimignano

San Gimignano är en liten, gullig by mellan Florens och Siena. Staden är känd för sin medeltida arkitektur, stadsmur och 13 försvarstorn som sticker upp i stadsbilden. Staden är med på UNESCOs världsarvslista och det finns mycket att titta på.

Livorno

Vill du ha känslan av en genuin italiensk stad är Livorno ett bra alternativ. Trots sin närhet till Pisa är den här staden mest fylld av lokalbor, och inte alls lika turistig. Missa inte kvarteren La Venezia, ett litet mini-Venedig med kanaler.

Lucca

Lucca är inte lika känd som ovanstående städer, men den är väl värd ett besök. Lucca skiljer sig mycket från resterande städer i Toscana, tack vare sin häpnadsväckande historia. En stor del av stadskärnan tas upp av en fyra kilometer lång försvarsmur från 1600-talet. I Lucca trängs hisnande 40 kyrkor, varav vissa härstammar ända från 600-talet.

Siena

När du anländer till Siena är det som att komma tillbaka till 1300-talet. Staden har bevarat sin renässansarkitektur och det är lätt att tappa andan. Staden ligger, efter Rom, Florens och Venedig, högst upp på listan över den italienska stad som har konstverk från medeltiden. Siena är precis som Rom byggt på sju kullar. Känn historiens vingslag på den gamla romerska marknadsplatsen, Piazza del Campo, som räknas till en av de största medeltida torgen i hela världen.

Lucca i Toscana