mat_i_toscana

Mat i Toscana

I Toscana är det till mångt och mycket klassisk italiensk mat som gäller. Man använder sig av lokala råvaror, mycket olivolja, ost och charkuterier. Det finns såklart också en del rätter som är typisk toskanska – ett måste att provsmaka under semestern!

Kött i alla former

Den som äter kött kommer att bli mätt och belåten i Toscana. Det är vanligt att se kanin, duva, hjort och hare på menyn, till exempel serverat i en gräddig pappardelle. Som charkuteriernas födelseland kan du förstås vänta dig massor av gottigheter på detta tema: prosciutto, salami av alla slag, parmaskinka och mortadella serveras gärna till aperitivon. Typisk för Toscana är kött från den svarta grisen, Cinta Senese.

Toskanska bönor

Det är inte bara kött på menyn i Toscana. Det är lika vanligt att hitta en bönrätt, Toscanaborna älskar nämligen sina bönor. I Toscana har bönorna odlats i flera århundraden och serveras i alla möjliga former. Cannellini och borlotti hör till de vanligaste bönorna i regionen.

Tryffelfest i Toscana

I Toscana är tryffel en väl använd råvara. Den serveras i allt från pizza, risotto, choklad till pasta. En bidragande faktor är att mycket av den vita, italienska tryffeln växer i toskanska byn San Miniato.

Crositinis och skorpor

Att äta små munsbitar är vanligt till både förrätt och efterrätt. En vanlig förrätt i Toscana är rostat, italienskt lantbröd, en så kallad crostini. Crostinin toppas med svamp, tomat, eller olivolja och salt. Till efterrätt är det vanligt att få en cantucci - en söt mandelskorpa.

mat_i_toscana