Lissabons växande workation-marknad beror till stor del på den växande tech-scenen.

Workation-expertens bästa tips

Allt fler väljer testa workation, och jobba utomlands för att möta nya människor, nya platser och stoppa ekorrhjulet för en stund. Emelie Fågelstedt driver communityn Svenska Nomader, och har bred erfarenhet av delta i och planera workations. 
– I dagens digitaliserade samhälle går det att sköta allt fler jobb platsoberoende, och då kan det vara fantastiskt att kunna ta med sig jobbet och byta ort ibland, säger hon.

Emelie Fågestedt, här i Tokyo, har jobbat med workations sedan 2014.

Trots att pandemin gav en oväntad skjuts till digitalt arbete, så ökade workations i popularitet innan dess. Tekniken har kommit så pass långt att många kan jobba långt hemifrån, utan större svårigheter. 

– Intresset för workations har absolut ökat på senare år. Från att tidigare ha varit främst frilansare eller anställda i startups, som haft möjlighet att jobba på resande fot, öppnas möjligheten nu upp för fler, berättar Emelie Fågelstedt.

Smart sätt att spara semestern på

Skälen är olika, men många, bland de som väljer att jobba utomlands. 

– För vissa lockar strandhäng efter jobbdagen, medan andra längtar efter att kunna åka skidor innan frukost, eller upptäcka nya matställen i södra Europa, säger hon och fortsätter:

– Genom att åka på en kombinerad resa behöver man inte heller spendera semesterdagar utan kan uppleva en ny plats mellan arbetspassen. Det kan också vara ett bra sätt att lära känna nya människor och kulturer på ett mer professionellt plan.
 

 

I ikoniska Barcelona väntar kulturen, stranden och maten på den som tar ett avbrott från jobbet.

Europa högt på listan

Som för många andra som väljer att jobba utomlands, står Europa högt på listan för Emelie. De stora städerna med sin utvecklade digitalisering har blivit en grogrund för såväl korta workations och som längre jobbvistelser utomlands.

Lissabon har mycket att erbjuda i form av co-working, community och en spännande tech-scen. Det är också en av de populäraste orterna för digitala nomader Europa.  Barcelona är kultur, strand, fantastisk mat och vibrerande co-working community i ett. Alltid en fantastisk plats att besöka för att kombinera arbete och nöje, säger hon och fortsätter:

London är en smältdegel av hela världen i en och samma stad, och med otroligt stort utbud av co-working, schyssta fik för arbete, flertalet event varje dag att gå på och nätverka, berättar hon.

Workation är jobb och inte semester

Det gäller att vara lite aktsam. Resor är ofta förknippat med ledighet och semester. Det turkosa vattnet eller de pudertäckta bergen kan locka lite för mycket.
 
– Det kan vara svårt att hitta arbetsbalansen och fokus när man väl kommer till ett nytt ställe om man är mer inställd på semesterlunk än arbete i ny miljö. Försök att se den nya arbetsplatsen och arbetsmiljön som en spännande del av själva resan, och planera på förhand så att du har tillgång till ett co-working space eller liknande att jobba ifrån när du kommer fram, säger Emelie Fågelstedt.

Om du är ovan vid att jobba utomlands, eller extra känslig för jetlag menar Emelie att det bästa är att åka inom den egna tidzonen – eller till tidszoner med mindre skillnad.

– Då blir det lättare att få till arbetsrutinerna och kontakten med kollegorna hemma.

Miljonstaden London var länge Emelies bas. Här finns utmärkta möjligheter till att nätverka.

Håll rutinerna vid liv

Rätt tidzon hjälper rutinerna, som i sin tur underlättar stort för att jobba ifrån en ny, spännande plats.

– Förbered dig genom att sätta rutiner för distansarbete på din arbetsplats. Om det fungerar att jobba hemifrån bör det även fungera att jobba på distans från utlandet. Gör det mesta av upplevelsen och lär känna andra människor på resan - oavsett om det är andra som åker på samma workation eller någon som verkar lokalt på platsen.

Förutom att njuta under resan, är det viktigt att vara uppmärksam. Det är lätt att allt går av bara farten, intryck och nya människor avlöser varandra. Då kan det vara bra att stanna upp och fånga in allting.

–  Ha ett öppet sinne för att ta in nya intryck när du väl är på plats. Fundera på vilka nya tankar och idéer du kan ta med dig hem från resan, säger Emelie Fågelstedt. 
 

Anordna egen workation

Eftersom lusten och viljan ökar att åka på workation, ökar även kraven på de som anordnar och planerar workations. Det går inte bara att sätta en grupp människor tillsammans i ett nytt land och ge dem datorer.

– Om du vill anordna en workation, se till att det finns bra arbetsplatser med stabil internetuppkoppling, gärna på ett lokalt co-working space, så att förutsättningarna för att jobba från platsen finns på riktigt. Ge tips på eller arrangera meetups och events där man har möjlighet att träffa det lokala näringslivet för utbyte av idéer, perspektiv och erfarenheter.

Det blir även viktigt för dig som arrangör att se utanför ”jobbramarna”, och se workation om en större upplevelse.   

– Planera för en bra balans mellan arbetstid och nöje, där det även finns utrymme för exempelvis inspirationsfrukostar, gemensamma yogastunder eller liknande. Att åka på workation handlar om mer än att bara sätta sig vid ett skrivbord i ett annat land, det ska vara en upplevelse utöver det vanliga, avslutar Emelie Fågelstedt.

Det här är den tredje artikeln om workations och digitala nomader. Läs vår intervju med digitala nomaden Victor Hillebjörk här och läs vår intervju med Gabriella Kepinski här.
 


 

Emelies 3 tips om du vill åka på workation

  • Sätt rutiner för distansarbete på din arbetsplats. 
  • Lär känna andra människor på resan 
  • Ha ett öppet sinne för att ta in nya intryck när du väl är på plats 

Emelies 3 tips om du vill anordna en workation

  • Se till att det finns bra arbetsplatser med stabil internetuppkoppling
  • Ge tips på eller arrangera meetups och events
  • Planera för en bra balans mellan arbetstid och nöje
     

Fakta om Emelie Fågelstedt

Digital nomad och har jobbat platsoberoende sedan 2014 som frilansande digital kommunikatör, främst med bas i Tokyo och London. 

Startade Sveriges största nätverk för digitala nomader, Svenska Nomader, tillsammans med Christoffer Persson och Yasmine Åkermark. Idag har communityn över 11 000 medlemmar.

Deltagit i många workations band annat i Kapstaden, Lissabon och Barcelona. Via Svenska Nomader har Emelie Fågelstedt följt och bevakat utvecklingen av workations nära de senaste fem åren. 
 


Bra att veta

Läs mer om varför det är tryggt att resa med Apollo, rutiner för Covid-19 på våra resmål och få svar på frågor om din resa.

Apollo är det trygga valet

Här kan du läsa mer om vad som ingår när du bokar och reser tillsammans med oss.

Läs mer

Inresekrav & lokala regler för resmål

Läs om vad som gäller för just ditt resmål. Informationen uppdateras löpande och det är viktigt att du fram till avresan håller dig informerad om vad som gäller och förändringar kan ske med kort varsel.

Läs mer

Frågor & svar

Här hittar vanliga frågor och svar om din resa. Du kan även chatta med vår kundservice eller kontakta oss på annat vis. Hur kan vi hjälpa dig?

Till frågor & svar