Montenegros mat

Vill du lära dig mer om landets matkultur? Här är tre tips:

Skinkrutten

I Montenegro inleder man gärna måltiden med en delikatessbricka med prsut (lufttorkad skinka), ost och oliver. Vill man leka Plura för en dag och göra en djupdykning bland de lokala charkuterierna ska man åka till byn Njeguska. Här säljs egengjord ost och skinka i stort sett vartenda hus. Mitt i byn ligger Njeguska Sijela, en traditionell restaurang med servitörer i folkdräkter och rustik meny. Lunchen består av lufttorkad skinka, ost, oliver, nybakat bröd. Lika enkelt som gott.

Nyfiskat i Przno

Den charmiga badorten Przno är en av de trevligaste orterna längs Budvanska rivieran. Här kan man se fiskarna puttra in i den lilla hamnen med sin fångst varje morgon. Sedan avnjuter man den färska fisken på någon av fiskrestaurangerna på kvällen. Testa till exempel Langust. Här serveras bland annat den lokala specialiteten Peka, fisk som tillagas i stenugn under en stor kupol och serveras med potatis och säsongens grönsaker.

Glassa i Porto Montenegro

Montenegros godaste glass hittar man i den moderna marinan Porto Montenegro, på Moritz Eis. Här väntar chokladglass len som sammet och uppfriskande kombinationer som apelsin/ingefära eller citron/mynta.

Lokal specialitet

Montenegro inleds ofta måltiden med en förrättstallrik med lufttorkad skinka (prsut), ost och oliver. En delikatesstallrik som garanterat retar smaklökarna. En annan specialitet är peka, kött -eller fisk som tillagas i stenugn. Rätten -serveras ofta med rosmarinkryddad potatis och säsongens grönsaker.