Montenegro – en kommande stjärna

Höga berg och djupa fjordar. Fina stränder och kristallklart hav. Lyxiga strandklubbar och nybyggda marinor. Nu är det hög tid att -upptäcka Montenegro, ett av Medelhavets mest oförstörda länder – och ett av årets hetaste resmål.

Solen har just gått ner i Adriatiska havet, luften är ljummen. På faten framför oss ligger bläckfisk-sallad, skaldjursrisotto och nygrillad fisk. De -immiga glasen är fyllda med svalt, lokalt vin. Alldeles intill kluckar vattnet. Vi sitter på restaurang Jadrans brygga i Budva, en mysig turistort på Budvanska rivieran. Vid sidan av bryggan guppar små fiskebåtar. Längs hamnpromenaden strosar glassätande turister och lokala familjer. Efter middagen gör vi som dem och följer hamnpromenaden mot Gamla stan, Stari Grad. Innanför den skyddande, medeltida stadsmuren väntar smala kullerstensgränder kantade av butiker, rustika restauranger och mysiga barer. Vi köper en glass på Mozart, ett av stadens många kaféer, och promenerar genom gränderna. Här och där öppnar sig små torg där uteserveringarna får breda ut sig. Vi tar oss upp på försvarsmuren och blickar ut över den lilla citystranden som sträcker ut sig på andra sidan muren. Nedanför oss har ett ungt par slängt av sig kläderna och tagit ett spontant kvällsdopp. I hamnen på andra sidan Gamla stan ligger lyxyachterna på rad. Här kan man också hyra en mindre taxibåt och ta sig ut till Hawaii – ja, så kallas Budvas närmsta ö även om den egentligen heter Sveti Nikola. Eller så kan du leta upp en egen strand längs kusten. Det finns hur många som helst att välja mellan längs Budvanska rivieran. Strax utanför Budva finns en av landets längsta stränder, i strandorten Becici. Här äter vi grillad fisk och perfekt tillagad bläckfisk direkt på stranden innan vi fortsätter till den intilliggande strandorten Petrovac.

Efter ett uppfriskande kvällsdopp ser vi solen gå ner framför den lilla citystranden. Nästa dag åker vi till den nyinvigda marinan Porto Montenegro, 20 minuter från Budva. Längs den palmkantade kajen ligger yachterna på rad. Vissa är så stora att de intilliggande, normalstora segelbåtarna framstår som optimistjollar i jämförelse. Porto Montenegro är landets nyaste och mest påkostade turistattraktion. Marinan kantas av franska bagerier, chica modeboutiquer och båtmäklare. Här kan man handla en Gucciväska, en lyxyacht eller en flaska champagne i ett och samma kvarter. Vill man leka stjärna för en dag ska man fortsätta till intilliggande Puro Beach, en nyöppnad strandklubb med vita solsängar, palmer och egen båtbrygga. Här kostar en solsäng drygt 250 kronor per dag – men då ingår också handduk, välkomstdrink och wifi.

 

Porto Montenegro och Puro Beach är bara två av förklaringarna till varför Montenegro har blivit en favorit bland förmögna och kändisar. Brad Pitt och Angelina Jolie är bara två celebriteter som har semestrat här. Nysatsningen har också gjort att guideboksförlaget Lonely Planet har utsett Montenegro till det näst hetaste landet i världen 2013. Bland svenskar är landet fortfarande relativt oupptäckt. Men för den som har varit i Kroatien och är sugen på något nytt är Montenegro ett perfekt resmål. Landet är inte mycket större än Skåne, men rymmer otroligt mycket. Som en 30 mil lång kust mot Adriatiska havet. Fantastiska, oförstörda stränder. Fem nationalparker. Höga berg. Fjordar. Svindlande kustvägar. Mysiga fiskebyar. Superlyxhotell. Stilla bergsbyar där tiden tycks stå still. Här finns mycket att upptäcka och landets litenhet gör att man hinner uppleva både stilla badliv, intressant historia och spektakulär natur på en vecka. Närheten till både Kroatien och Albanien gör också att man kan göra en adriatisk odyssé och bocka av tre olika länder på en och samma resa.

Vi håller oss innanför landets gränser, men efter ett par dagars strandslapp i Budva hyr vi bil och styr norrut för att se mer av landets inre. Vi gör en stilla båttur i nationalparken Skadar och besöker den tidigare huvudstaden Cetinje. I byn Njegusi äter vi en ljuvlig, rustik lunch bestående av lufttorkad skinka, lokal getost, oliver och nybakat bröd. Däremellan tvingas vi göra ständiga fotostopp. Vägen kantas av svindlande scenerier. Den mest spektakulära utsikten väntar efter en stunds sicksackande på smala bergsvägar. Helt plötsligt breder den omtalade Kotorviken ut sig framför oss. Vyn påminner om ett norskt fjordlandskap, med höga berg som stupar ner i havet. Längst ner ligger staden Kotor. Det är andlöst vackert.

25 skarpa hårnålskurvor, sedan är vi nere i Kotor. Gamla stan är en av Balkans bäst bevarade medeltidsstäder och finns med på Unescos världsarvslista. Vi sätter oss på ett av caféerna, beställer varsin kaffe och bläddrar i guideboken. Vi inser att det finns hur mycket som helst kvar att upptäcka – och otaliga anledningar att återvända.

Kombinera med Dubrovnik

Upplev två länder i en resa. Kombinera Montenegro med en vecka i kroatiska Dubrovnik, en av Europas mest förförande städer.

Få städer i världen ger ett så imponerande första intryck som Dubrovnik, inte minst om man närmar sig staden en ljummen, sen eftermiddag när solen strålar genom de tjocka försvarsmurarna som omger den världsarvsskyddade Gamla stan. Då ligger det ett magiskt skimmer över staden. Innanför murarna som reser sig ovanför Adriatiska havet väntar blanktrampade kullerstenar, mysiga små torg och smala, bilfria gränder kantade av kaféer och restauranger. Husen är byggda av lokal kalksten som ger allt en varm vanilj- och nougatfärgad ton. Stradun, huvudgatan som ringlar sig genom Gamla stan, är den självklara startpunkten. Här har marmorstenarna polerats av miljontals fötter under hundratals år. Parallellt med Stradun sträcker sig Prijeko, en till synes oändlig allé av små restauranger. Det är bara att slå sig ner på någon av uteserveringarna, beställa en ožujsko, kroatiskt öl, eller ett lokalt vin. Lagom till solnedgången ska man ta sig upp på den medeltida ringmuren som omger Gamla stan. Här uppe får staden ett extra romantiskt skimmer. Högst upp och längst söderut väntar en svårslagen vy över Adriatiska havet. När man står där och blickar ut är det svårt att föreställa sig de grymheter som Dubrovnik har utsatts för. Under Jugoslavienkriget på 1990-talet hamnade staden mitt i skottlinjen. Dubrovnik föll samman. Kulhålen finns kvar, men staden reste sig igen – och blev åter en av Medelhavets mest förtrollande städer.