Medelhavets smaker

Resminnen är lika med matminnen. Förläng semesterkänslan genom att ta med dig en bit av Medelhavet hem i form av lokala råvaror. Packa också ner recepten på dina nya favoriträtter.

Turkiet - Muhammara

Det turkiska köket har -influenser från olika delar av världen och precis som i Grekland och Mellanöstern serveras ofta ett antal smårätter, meze, till förrätt. Ofta serveras också flera olika röror som är goda att doppa i. Den vackert röda röran muhammara görs av paprika och valnötter som mixas med vitlök, citron och goda kryddor. Det lilla stinget får man av att tillsätta en nypa chili. Passa på att köpa med dig kryddor när du är i Turkiet, så smakar dina egne meze-rätter som på semestern när du lagar till dem hemma i ditt eget kök.

Spanien - Boquerones

De små inlagda, marinerade ansjovisarna, boquerones, finns med på nästan alla tapasmenyer på de baleariska öarna. De marineras i vinäger men i vissa recept används citron. Fiskarna serveras också friterade och kallas då boquerones fritos. Bägge rätterna äts som en tapa eller förrätt. Ett glas kallt vitt vin eller en caña, öl på fat, smakar gott till de salta små fiskarna.

Bulgarien - Shopska salata

Det bulgariska köket är mindre känt än sina Medelhavs-grannars kök. Men här finns mycket gott att provsmaka. Exempelvis den fräscha salladen shopska salata, som finns i olika varianter men alltid innehåller krispiga -grönsaker och lokal fårost som rivs över salladen.

Kroatien - Crni rižot

Beställer du in en crni rižot kommer du få en annorlunda -matupplevelse. Risototton är gjord på en bläckfisk som runt -Medelhavet kallas sepia. Bläcket från vanlig bläckfisk färgar riset svart och ger rätten sin -karaktäristiska smak. Den krämiga svarta risrätten toppas elegant med riven parmesan-ost.

Grekland - Yemista

Grekerna är skickliga både på fisk och kött men prova också de -vegetariska rätterna. Det finns många och de är både goda och nyttiga! På Kreta fyller man olika sorters grönsaker med ris, lök och färska örter. De ugnssteks och toppas med lite smält ost. Rätten kallas yemista och kan ätas både som ensamrätt eller som tillbehör till kött eller fisk.

Spanien - Pan con tomate

Ät frukost som en riktig -”mallorquín”! Beställ in en café con leche och pan con tomate. Rostat lantbröd med olivolja och riven tomat är en typisk frukost på de baleariska öarna. Dricker du inte kaffe så byt ut den mot en zumo de naranja, en vitaminkick i form av färskpressad juice på solmogna apelsiner.

Spanien - Hierbas & flaó

Missa inte att prova ett glas av örtlikören hierbas. -Förutom att likören är god så sägs den vara bra för mat-smältningen och dricks ofta som en -avslutning på en måltid. Många -restauranger gör sin egen blandning av den söta likören som kryddats med vilda örter som fänkål, mynta, anis och rosmarin. Ostkakan flaó -serveras oftast med en ”chupito de hierbas”, ett litet nubbeglas med örtlikören – som ska hällas på kakan för att ge den ännu mera smak.