Karismatiska Krabi

Karismatiska krabi

Milslånga bländvita stränder. Kalkstensberg. Ljummet turkosblått hav. Hela Krabi är som en filmkuliss, och med en så gästvänligt omfamnande atmosfär att du aldrig mer vill åka hem.

Barfota i Krabi

Destinationen stavas Krabi – en provins på fastlandet, öster om Phuket. Här är stränderna vitare än en tandblekning, folket gästvänligare än din egen mormor och skärgården, med en 150 öar, så häpnadsväckande vacker att till och med minnet av den första tonårsförälskelsen bleknar.

En av orterna i Krabi är Ao Nang. Den lilla orten med det stora hjärtat vars atmosfär är omtalad och vars gäster ofta önskar komma tillbaka. Servicenivån är optimal med ett turistanpassat butiksutbud och trevliga barer och restauranger för alla smaklökar. Njut en nygrillad fisk, skaldjur eller någon annan valfri thailändsk specialitet. Oavsett vilket, så finns det här. Hos den lilla thailändaren Luck Yim får man avnjuta inhemska specialiteter i en egen lite hydda. Mellan Ao Nang Beach och Noppharatthara Beach kan du avnjuta färsk nygrillad fisk med en vidunderlig utsikt över Krabi på restaurangen Lae Lay – vilket betyder ”se ut över havet” på thai.

Till Krabi och Ao Nang med omnejd reser människor med lust att aktivt upptäcka och utforska. Här finns friskt och frodigt prunkande natur, ett exotiskt djurliv och en helt ny dimension att upptäcka under ytan med tub eller snorkel. Många njuter av vandring och klättring i kalkstensbergen. Fem kilometer norr om Krabi stad, närmare bestämt 1 257 trappsteg upp, är Tiger Cave Temple beläget. Ett tempel som i dagsläget inhyser ett 250-tal munkar och nunnor, och som är ett definitivt måste för Krabiresenären.

Snorkling i Krabi

Naturligtvis är Krabi och Ao Nang även platsen för förälskade par, som ses strosa hand i hand längs strandpromenaden i solens upp- och nedgång, eller kramas ömt i sanden. Men hit reser också de som bara vill njuta av lugnet. I eget sällskap eller med släkt och vänner. Med en god bok under en skuggande palm med en perfekt tempererad eftermiddags-Chang i näven, eller ombord på en av alla longtailbåtar som, sida vid sida i sanden på stranden, väntar på att i all stillhet få ta dig ut i övärlden via den gnistrande turkosblå Andamansjön.

Phi phi-öarna är förstås ett måste, men även Tup-ön med sina vackra sanddyner, Chicken Island med en karaktäristiskt formad ”kycklingklippa” och Pod-ön som är perfekt för sol och bad, är väl värda besök. Krabi är kort sagt allas paradis, och det enda man riskerar genom en resa hit är en påtaglig känsla av att aldrig mer vilja åka hem.