Genuint generösa Bulgarien

Bada längs Burgaskustens härliga och barnvänliga stränder, bo bekvämt precis vid stranden, ät rikligt och drick lika goda som prisvärda viner. Välkommen till Bulgarien – Europas generösaste semesterland.

Vackra Burgaskusten lockar mer än någonsin. Med sitt fantastiska klimat, milslånga stränder, varierande utbud och priser som fortfarande får den tunnaste plånbok att le, är Bulgarien sedan länge en favorit för oss skandinaver. Kanske är det just kontrasterna vi älskar – för Bulgarien blandar och ger. I gränslandet mellan öst och väst vet man inte alltid vilket kort som dras ur leken; världsarvslistade Nessebar med sin fascinerande mix av trähus från förra seklet och medeltida kyrkoruiner. Eller kanske dess raka motsats; Sunny Beach där turistens alla tänkbara bekvämligheter radas upp längs den åtta kilometer långa stranden.

 

Dags för äventyr! Vi sätter oss i bilen och behöver inte åka långt förrän vi omsluts av ett lite förlegat jordbrukslandskap med böljande åkrar, solrosfält och rostiga traktorer. Ett Bulgarien bortom Svartahavskustens paraplydrinkar och som visar ett nytt ansikte; frikostigt, vänligt men också med hisnande olikheter. Från stilla kloster och undanstoppade bergsbyar till ett plötsligt stopp vid en flärdfull resort. Vi stannar för att prata med en herde som med sin fårflock vandrar längs åkern. Det är varmt, ingen barmhärtig skugga alls i sikte. Tillsynes obekymrad av hettan och med stolthet i rösten berättar han att namnet är Datin och detta är hans liv. Vi tar några bilder innan vi far vidare till undangömda Irakli beach, en lång, smäktande vacker strand med berg som stupar ner mot vattnet. Ett Irakli som för bara några år sedan var en öde strand men som nu väckts ur sin slummer med en stilfull strandrestaurang och några solstolsuthyrare. Efter en ljuvlig simtur i det klara vattnet är vi på väg igen. On the road. De flesta Bulgarienresenärer tycks åka direkt till stranden, stanna där en vecka och sedan åka hem, men det finns massor att upptäcka längs kusten. Hyr bil, ta lokalbussen, vidga vyerna.

Världsarvslistade nessebar, där den gamla stadsdelen ligger på en halvö som nås via en bro från fastlandet, är en av de äldsta städerna i Europa med rik historia som korsväg för både thraker, greker, romare och ottomaner. Under dagtid fylls gatorna av folkmusiker, konstnärer och souvenirförsäljare. På kvällarna sänker sig lugnet över gränderna och du kan i maklig takt strosa runt för att sedan avnjuta middagen på någon av de trevliga restaurangerna. Apollos hotell i Nessebar ligger bekvämt nära stranden och de flesta av dem är mycket barnvänliga.

Vi avslutar vår resa i Sunny Beach, eller Slanchev Bryag som samhället heter på bulgariska, och blir vi åter påminda om kontrasterna. På kustens största badort finns alltid något att göra. Här blandas hög musik, blinkande neonskyltar med ett oändligt urval av nattklubbar, restauranger och shoppingmöjligheter. Sunny Beach står sällan eller aldrig still. Men faktum är att bara lite längre ut från stadens absoluta centrum råder ett lugnare tempo och lägre ljudvolym. På så vis passar även Sunny Beach barnfamiljerna perfekt. När du väl är på plats i Bulgarien, unna dig en hel- eller halvdag på ett ljuvligt spa. På Hotel Imperials Spa Paradise blev vi så väl omhändertagna att benen knappt kunde – läs ville – ta oss därifrån. Efter indisk anti- stressbehandling med mandelolja, orientalisk fotbehandling, klassisk ansikts-peeling och bulgarisk rosenterapi, svävade vi ut med ny energi på rosa, fluffiga moln. Efter en vecka med skratt, stad- och naturupplevelser, shopping, massor av bad och kontemplation, är det dags att ta farväl.

”Dovishdane Bulgaria, shte se varna.”
Hej då Bulgarien, på återseende!