ALBANIEN ­- EN SLUMRANDE SKÖNHET

Med en känsla av att vara upptäcktsresande checkar vi in på ett tjusigt hotell i Albanien och gör oss redo att upptäcka badbyar och arkeologiska fynd.

Det finns fortfarande oupptäckta resmål i Europa – Albanien är ett av dem. För bara några år sedan öppnades landet för besökare. Albanien har i 50 år varit en kommunistisk diktatur och helt stängd för omvärlden fram till 1990.

En resa hit nu är en spännande tidsresa, landet har en fot kvar i det förflutna och en som är på väg rakt in i framtiden. Den historieintresserade får sitt lystmäte i världsarvstaden Gjirokastër, bestående en galen mix av gamla ottomanska hus med skiffertak och höghus. Upptäckaren har orörda byar i den bergiga landsbygden som är fåraherdarnas domän att upptäcka. Albaniens riviera – Europas sista oupptäckta badparadis – har verkligen framtiden för sig. Den vackra kusten består av berg som stupar ner i havet eller innesluter små badvikar och byar. Längst i söder finns kuststaden Saranda. Den är kustens största turistort och vackert byggd som en amfiteater runt den hästskoformade stranden. Saranda stoltserar med 290 soldagar om året. Här finns som sig bör en vacker strandpromenad, fina hotell med strandläge och inte minst högklassiga restauranger där man kan äta en lyxmiddag för nästan inga pengar alls.