Digitala nomadens tips för att jobba remote

Gabriella Kepinski bor och jobbar i Costa Rica. Med djungeln som granne och surfande på schemat gör hon det många drömmer om. Här delar hon sina tips för dig som vill testa på att jobba remote och prova på livet som digital nomad. 
– Har man som mål att pröva att bo och jobba från utlandet så är allt du behöver en flygbiljett. Resten går att lösa på plats.

Skillnaderna mot Sverige är många. Bland annat har väckarklockan har ersatts av Costa Ricas kända vrålapor som startar dagen tidigt. Sedan blir det surf i någon timme för att sedan sätta sig och jobba.  
– Jag jobbar till ungefär två på eftermiddagen. Sen så stänger Sverige ner och då passar jag också på att ta ett litet break och äta lite lunch och kanske går ut och surfar i två timmar till. Sen så kommer jag tillbaka och jobbar.  

Här har Gabriella bott sedan februari när hon lämnade Sverige för att driva sitt företag helt digitalt, och jobba från andra sidan jorden. Att lämna det tryggare livet i Sverige och ge sig ut och jobba helt på distans kan kännas läskigt. Men det är bara att kasta sig ut och prova. 
 
– Ja, det tycker jag. Har man som mål att pröva att bo och jobba från utlandet så är allt du behöver en flygbiljett. Resten går att lösa på plats.

Låt inte rädslan hindra dig


Genom att utsätta sig för obekväma situationer, triggar vi även vår problemlösningsförmåga. Precis som hemma kommer vi knappast att bara låta problemet vara kvar, menar Gabriella. 
 
– Och vi som människor har en tendens att kriga för att alltid lösa problem. Så om det väl kommer ett problem när man väl har flyttat till utlandet så löser det sig oftast. Men jag tror att många är rädda för att det kanske inte gör det. Men det gör det. 
 
Däremot inte sagt att det man ska vara oförberedd. Om du till exempel åker utomlands som egen företagare, eller frilansare, så gäller det att ha ditt nätverk utbyggt innan. Det är enklast. 
 
–  Som egenföretagare skulle jag rekommendera bygga upp en bas av kunder som köper så att man har en omsättning, så att man känner att man kan gå runt på det. Så klart. Jag jobbade väldigt hårt under ett helt år innan jag åkte, vardagar och helger. Jag visste att det skulle vara värt det i slutändan, och det var det.

Bästa tiden är (kanske) nu


När Gabriella byggt sitt nätverk och började göra sig redo för flytten, var reaktionerna alltigenom bra. Det var ingen av hennes kunder som tyckte flytten skulle medföra problem för deras samarbete. 
 
– Många blir väldigt rädda för att tala om för sina kunder att de ska göra en sån här förflyttning. Men jag säger: var inte det. Mina kunder var otroligt stöttande och positiva och tyckte det var sjukt inspirerande och hade inga problem som helst med att anpassa mötestiderna till de få timmar som faktiskt överlappar. 
 
Just nu är egentligen den bästa tiden, om avregleringen och öppningen av samhället fortsätter, att testa att jobba remote. Om det finns något som pandemin gjort bättre, är det nämligen att digitalisera en stor del av arbetslivet. 

–  Möten och workshops med kunderna via Zoom eller Teams, eller någon annan digital plattform. Så det är inte konstigare än från när folk jobbade hemifrån under pandemin. 
 
På tal om hemifrån. Det finns såklart mycket att sakna med Sverige.

– Ja. Jag gillar hösten väldigt mycket. Och jag gillar skidåkning. Så jag saknar definitivt de delarna. Och så klart gott bröd. De kan inte baka bröd i Costa Rica, haha. När jag kommer hem till Sverige så är alltid det första jag köper en god nybakt fralla från mitt lokala bageri.

Gabriellas tips till dig som leva och jobba utomlands


1. Du är oftast ditt egna största hinder. Våga, and you shall never regret. Kom ihåg att du alltid kan komma hem igen om du inte gillar det. 

2. Prata om det med människor omkring dig. Då kan jag garantera att någon känner någon som bor eller bott dit man vill åka, och du får höra andras erfarenheter från att ha gjort samma sak, vilket är sjukt inspirerande. 

3. Gör research på landet innan. Så du har en plan på vilken stad eller vilket område du vill testa på först beroende på vad du gillar för miljö. 

4. Skaffa en utlandsförsäkring: ERV är bra. 

5. Ha kul. Det blir vad du gör det till - så tänk på att gå in med positiv inställning. 

Testa workation på Madeira

Ett enkelt sätt att prova på att jobba remote är en workation. Det är livet som digital nomad fast i miniatyr!

På Madeira kan du starta din arbetsdag med en vandring i natursköna omgivningar, äta en god frukostbuffé som ger dig energi hela arbetsdagen och direkt när arbetsdagen är slut kan du ta ett dopp i poolen eller ta dig ut och upptäcka ön. Här tipsar vi om hotell som funkar bra för workation, och after work-aktiviteter du inte får missa! Häng med och se vilket kontor, eller ja, hotell, som passar dig bäst!

Läs mer

Testa workation på Gran Canaria

Ett enkelt sätt att prova på att jobba remote är en workation. Det är livet som digital nomad fast i miniatyr!

På Gran Canaria kan du starta din dag med en joggingtur på stranden, äta en god frukostbuffé som ger dig bra energi och direkt när arbetsdagen är slut kan du ta ett dopp i poolen eller ta dig ut och upptäcka ön. Här tipsar vi om hotell som funkar bra för workation, och after work-aktiviteter du inte får missa! Häng med och se vilket kontor, eller ja, hotell, som passar dig bäst!

Läs mer

Bra att veta

Läs mer om varför det är tryggt att resa med Apollo, rutiner för Covid-19 på våra resmål och få svar på frågor om din resa.

Apollo är det trygga valet

Här kan du läsa mer om vad som ingår när du bokar och reser tillsammans med oss.

Läs mer

Inresekrav & lokala regler för resmål

Läs om vad som gäller för just ditt resmål. Informationen uppdateras löpande och det är viktigt att du fram till avresan håller dig informerad om vad som gäller och förändringar kan ske med kort varsel.

Läs mer

Frågor & svar

Här hittar vanliga frågor och svar om din resa. Du kan även chatta med vår kundservice eller kontakta oss på annat vis. Hur kan vi hjälpa dig?

Till frågor & svar