Utmaningarna sällan tekniska
Att byta stad och hoppa från ett co-working space till ett annat är enklare idag än när Victor började för 11 år sedan. Internet är snabbare, begreppet mer välkänt och framförallt har plattformarna och nätverken vuxit. Men det finns svårigheter, fortfarande – om än mänskliga snarare än tekniska.
– Jag skulle säga att den enklaste fällan att hamna i är att bli ensam. Det är lätt att tänka att bara för att man är i en storstad och har människor omkring sig, att det blir socialt på en gång. Om man generaliserar och ”benchmarkar” oss svenskar med andra nationer så är vi ganska osociala och det är ganska lätt ändå att bli ensam, om man åker själv, säger Victor med ett skratt.
Det gäller att ta vara på chansen och skapa sig kontakter.
– Många som blir introverta och sätter på sig sina hörlurar och sitter och stirrar ner i en laptop i åtta timmar fast de sitter bland hundra personer och jobbar. Tricket är att försöka lära känna locals. Om man vill göra någonting annat än att känna sig som en besökare, som man gör när man turistar, så är ju tricket att få komma på middagar hemma hos folk.
En annan utmaning är ju att vara ifrån vänner en längre tid när man jobbar utomlands. Det går att råda bot på, menar Victor.
– Jag alltid har haft en bas att åka hem till, det gör det lättare. Åtta månader var det längsta jag var borta. Det går bra att upprätthålla relationer och särskilt nu, under pandemin, tänker jag. Många har lärt sig att använda digitala verktyg.
Det som istället blir svårt är att skapa professionella relationer.
– Jag har nog inte sålt så mycket eller skapat nya projekt genom digitala möten. Som du och jag, som möts första gången nu, att det är svårt att komma varandra nära. Det är mycket som går bort, tycker jag, i ett digitalt möte.