Berlin. Berlin

Den digitala nomadens tid är nu

Victor Hillebjörk har bytt arbetsplats, och land, nästan varje år sedan 11 år tillbaka. Via London, Barcelona, Bali, Paris och flera andra platser har han arbetat med egna projekt och affärsidéer. Apollo mötte upp den digitala nomaden för att prata mer om ett annorlunda liv.
Vill man prova det här livet är nog nu den bästa tiden, eftersom världen kommit i kapp med digitala lösningar för att jobba effektivt remote, berättar han.

Barcelona-2010 Barcelona, 2010.

Att välja livet som digital nomad, att ständigt flytta på sig och uppleva nya platser och människor bör ligga på en välvald grund, annars är det att lätt att ge upp. Victor menar att det som lockade honom var flera saker, bland annat ett sätt att hacka vardagslivet.

– Hösten 2010 var vi tre kompisar som hyrde en lägenhet tillsammans i Barcelona och då hade vi först ett kontrakt på en dryg månad, tror jag. Vi hade en stor lägenhet, så vi hade plats och hade massa gäster. Världens life hack, kändes det som. ”Shit, så här kan man göra”, tänkte vi. Det slutade med att jag stannade i Barcelona hela den vintern.

 

Med kreativiteten som drivkraft

Nya platser, nya upplevelser och möten med nya människor gör oss mer kreativa, och det har varit en drivande kraft för ständigt flytta på sig.

–  Den röda tråden, i de flesta studier om kreativitet, är att här exponera dig för nya saker, testa nya grejer, att varje gång du gör någonting som du aldrig har gjort förut, så sätter du hjärnan i en unik situation. Den har inte ett beteendemönster eller ett vanemönster inpräntat, och vet inte exakt hur den ska bete sig. Då tvingas man skapa nya tankegångar. Vi har ju plastiska hjärnor som förändras efter nya intryck och bygger ut sitt tankenätverk.

–  Jag tror att alla människor är kreativa i naturen. När man tittar på hur barn lär sig … Det handlar om utforskande, nyfikenhet, exponera sig för nya saker. Jag tänker på trial and error, det är ju så barn lär sig. Genom att testa och leka. Och jag tror att det är någonting som man behöver upprätthålla.
 

Paris-2015 Paris, 2015.

Utmaningarna sällan tekniska

Att byta stad och hoppa från ett co-working space till ett annat är enklare idag än när Victor började för 11 år sedan. Internet är snabbare, begreppet mer välkänt och framförallt har plattformarna och nätverken vuxit. Men det finns svårigheter, fortfarande – om än mänskliga snarare än tekniska.
–  Jag skulle säga att den enklaste fällan att hamna i är att bli ensam. Det är lätt att tänka att bara för att man är i en storstad och har människor omkring sig, att det blir socialt på en gång. Om man generaliserar och ”benchmarkar” oss svenskar med andra nationer så är vi ganska osociala och det är ganska lätt ändå att bli ensam, om man åker själv, säger Victor med ett skratt.

Det gäller att ta vara på chansen och skapa sig kontakter. 

–  Många som blir introverta och sätter på sig sina hörlurar och sitter och stirrar ner i en laptop i åtta timmar fast de sitter bland hundra personer och jobbar. Tricket är att försöka lära känna locals. Om man vill göra någonting annat än att känna sig som en besökare, som man gör när man turistar, så är ju tricket att få komma på middagar hemma hos folk. 

En annan utmaning är ju att vara ifrån vänner en längre tid när man jobbar utomlands. Det går att råda bot på, menar Victor.

–  Jag alltid har haft en bas att åka hem till, det gör det lättare. Åtta månader var det längsta jag var borta. Det går bra att upprätthålla relationer och särskilt nu, under pandemin, tänker jag. Många har lärt sig att använda digitala verktyg. 

Det som istället blir svårt är att skapa professionella relationer.

– Jag har nog inte sålt så mycket eller skapat nya projekt genom digitala möten. Som du och jag, som möts första gången nu, att det är svårt att komma varandra nära. Det är mycket som går bort, tycker jag, i ett digitalt möte.

Malaga-2012 Malaga, 2012.

Ett mindre egocentriskt synsätt på världen

Utmaningarna till trots så ger livet som digital nomad mycket tillbaka. Förutom att se nya platser och träffa nya människor kommer en personlig utveckling på köpet.

– Jag har fått väldigt mycket bättre social skills av att resa på det här sättet och en djupare förståelse av världen också. Att leva såhär har ju också gett mig ett mindre egocentriskt sätt se på livet.

Som nybliven småbarnspappa är det nog en perfekt lärdom. Nu är Victor lite mer rotad i Umeå, både med barn och mer fast boendesituation. Men framtiden är oskriven.

– Det är bara tre månader sen jag kom till Umeå. Jag har inte haft min första riktiga prövning än. Det är ju vinter snart och jag får se hur mycket det börjar krypa i mig då, säger Victor med ett skratt och fortsätter:

– Men jag tänker att fram till dess att min dotter börjar skolan om några år, så hoppas jag kunna göra fler resor.
 

Victor-H Till vardags driver Victor företaget Meraki Maker.

Victors tips till dig som vill testa livet som digital nomad


Säkra din inkomst innan du åker

Att jobba remote och träffa nya vänner är enkelt. Att bygga professionella kontaktnät är svårare. Fysiska möten kan vara viktiga när du bygger ditt kontaktnät.

Börja med en storstad som Berlin, London eller Barcelona

Det kan locka att åka rätt ut i djungeln eller en öde ö, men om du ska prova på livet som digital nomad för första gången är det lättare i en storstad där co-working spaces är vanliga och Internetuppkopplingen är bra.

Träffa nya människor

Även om det kan kännas läskigt är det bra att anstränga sig för att träffa nya människor. Jag är intresserad av gatukonst, så det är en grej jag ofta brukar göra i nya städer, att gå på guidade gatukonstvisningar och där hittar jag ofta grunden till ett socialt sammanhang på den nya platsen.

Registrera dig på Nomadlist

Nomadlist är en bra sajt för digitala nomader för att hitta tips från likasinnade.

Tokyo

Testa Victors städer


Testa att göra Victors resa i miniatyr. Åk på en workation eller vanlig semester till någon av alla de häftiga platser han bott och jobbat på.
 

Dubai

På en resa till Dubai kan du spela golf på morgonen, bada i 25-gradigt hav på dagen och avsluta med lite skidåkning på kvällen. Här väntar förstklassig mat, underbara stränder och aktiviteter i oändlighet

Tokyo

Bara tolv timmar bort väntar Tokyo, ett virrvarr av subkulturer och miljontals människor. Upptäck toppmoderna byggnader och den senaste tekniken, men också ett fantastiskt kulturarv och tusenåriga traditioner.

Malaga

På resan till Malaga väntar en mix av cityliv och lata dagar på långsträckta stränder. Ståtliga sevärdheter, ett härligt klimat året om samt mysiga fisk- och tapasrestauranger gör staden till ett omtyckt resmål man gärna återvänder till.

Paris

En resa till Paris är en perfekt minisemester. På bara några få timmar är du framme i staden som erbjuder en rik historia, kultur för alla smaker, shopping i överflöd och restauranger i världsklass.

Berlin

En resa till Berlin är ett perfekt sätt att uppleva mycket på kort tid. Restiden är kort och det finns ett stort utbud av hotell för alla prislägen och smaker.

London

Tveklöst svenskarnas favoritstad för en weekendresa – och det är inte så konstigt. En resa till London bjuder på shopping, sightseeing, museum, fotboll, prisvärda restauranger och ett fantastiskt nöjesliv, musikaler och teater.

Barcelona

Fantastisk arkitektur, ett rikt kulturutbud, shopping, fotbollsmatcher i världsklass, tapasbarer i varje hörn och ett hett nattliv. Barcelona är ett av planetens mest populära resmål av många anledningar.


Bra att veta

Läs mer om varför det är tryggt att resa med Apollo, rutiner för Covid-19 på våra resmål och få svar på frågor om din resa.

Apollo är det trygga valet

Här kan du läsa mer om vad som ingår när du bokar och reser tillsammans med oss.

Läs mer

Inresekrav & lokala regler för resmål

Läs om vad som gäller för just ditt resmål. Informationen uppdateras löpande och det är viktigt att du fram till avresan håller dig informerad om vad som gäller och förändringar kan ske med kort varsel.

Läs mer

Frågor & svar

Här hittar vanliga frågor och svar om din resa. Du kan även chatta med vår kundservice eller kontakta oss på annat vis. Hur kan vi hjälpa dig?

Till frågor & svar