Vaccinationer och hälsofrågor

För att förebygga sjukdom under och efter din semester är det ditt eget ansvar att i god tid innan resan undersöka vilka vaccinationer du behöver ta. Genom ett besök på en vaccinationscentral får du hjälp med vaccinationsskydd samt råd om vilka förebyggande åtgärder du bör vidta för att inte bli sjuk. Researrangören har inte ansvar för att informera dig om sjukdomar och smitta som, permanent eller till och från, kan komma från resmålet. Vid graviditet gäller vissa restriktioner för flygresa. Hör med Apollo, din resebyrå eller flygbolaget.

Det är klokt att vara vaccinerad med ett bra grundskydd var du än befinner dig. Vilka kompletterande vaccinationer du behöver inför din resa beror på vart du skall resa, vilken typ av resa du skall göra och hur länge du skall vara borta. Vissa vaccinationer behöver tas flera gånger med några veckors mellanrum och många behöver tas några veckor innan avresa för att ge fullt skydd.

Läs på Vaccinationsguiden vilka vaccinationer du bör ta

Vaccinera mot hepatit A och B

Hepatit A och B är allvarliga leverinfektioner som finns mer eller mindre i hela världen. Därför är det viktigt att vaccinera sig mot dessa infektioner vid resa till områden där sjukdomarna är vanligt förekommande. En hepatit A-infektion kan ta upp till ett år att hämta sig ifrån och hepatit B kan i värsta fall utvecklas till en kronisk form som kan leda till allvarliga leverkomplikationer.

Ett vaccin ger ett mångårigt skydd mot båda infektionerna. Har du redan fullgott skydd mot en av infektionerna kan du komplettera med med vaccin mot den andra. Du bör vaccinera dig minst 4 veckor innan avresa.

Smittspridning ombord på flygplan

Många tror att smitta förs vidare genom återluft i flygplanen. Det stämmer inte enligt Torsten Lindgren, forskare vid Uppsala universitet. Den torra luften ökar infektionsrisken då slemhinnorna blir sämre på att ta död på virus och bakterier. Därför är de flesta flygplan utrustade med så kallade HECPA-filter. De tar bort 99.9 procent av alla mikroorganismer större än 0,3 mikrometer från den återcirkulerade luften. Det borde inkludera alla bakterier och de flesta virus.

Luftflödet ombord är dessutom ordnat så att luften inte sprids över stora ytor. Friskluft tillförs från taket och begagnad luft sugs ut vid golvet. När luften sedan återanvänds så filtreras den. På ett flygplan så brukar man räkna med att en smittad person bara kan överföra smitta till dem som sitter inom ett par stolar vid sidan om och på raden framför och raden bakom.

Informationen kommer från Folkhälsomyndigheten

Mer information

Krisinformation.se
UD
Folkhälsomyndigheten