Bagagehantering

Skada eller förlust av bagaget måste anmälas omgående och personligen till flygbolagets representant på flygplatsen. Du får då en kopia på förlustregistreringen, en så kallad PIR-rapport. Om något skulle hända ditt bagage ersätts du i enlighet med flygbolagets gällande bestämmelser. Vänligen notera att flygbolagens ersättning för förkommet eller skadat bagage är begränsat. Vi ber dig läsa den information som finns på respektive flygbolags hemsida gällande ersättning. Viss information finns även på boardingkortets baksida. Har du en reseförsäkring/hemförsäkring gäller den oftast även skadat och förkommet bagage. Hör efter med ditt försäkringsbolag. (Här kan du boka en reseförsäkring.)

Regler kring bagage

Flygbolagens regler för packning av incheckat bagage är följande:

  • Bagaget får inte innehålla föremål som kan skadas under flygningen, exempelvis flaskor eller ömtåligt gods som glas och porslin eller saker som är bristfälligt paketerade.
  • Bagaget som checkas in ska vara lämpligt förpackat så att det tål att hanteras med annat bagage i lastutrymmet.
  • Ryggsäckar ersätts endast av flygbolaget om de under transport läggs i en sluten plastpåse. Plastpåse finns att köpa på de skandinaviska flygplatserna innan avresa.
  • Värdesaker/stöldbegärligt gods såsom pengar, värdepapper, smycken, glasögon, datorer och annan elektronisk utrustning ska förvaras i handbagage tillsammans med viktig medicin och skall inte packas ned i incheckat bagage.

Skärpta regler gällande vätskor

Observera skärpta regler gällande vätskor i handbagage. Man får ta med sig vätskor om de ligger i en genomskinlig, återförslutningsbar en-liters plastpåse. Respektive behållare får inte överstiga en maxvolym på 100 milliliter. Plastpåsens innehåll ska rymmas i påsen utan problem och påsen ska vara helt stängd. Vätskor omfattar gel, krämer, blandningar av vätskor och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, till exempel tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, safter, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens. Barnmat och medicin är undantag till dessa regler. Oframkallad film bör placeras i handbagaget då den annars kan förstöras av röntgenutrustningen.

Det är förbjudet att medföra farliga föremål såsom skjutvapen, knivar, sprängämnen och farligt gods. Se Transportstyrelsens hemsida för mer detaljerad information.

Farligt gods

Särskilda bestämmelser gäller för transport av farligt gods. Läs mer på Transportstyrelsens hemsida.

Montrealkonventionen

Regler beträffande flygbolags skadeståndsansvar för passagerare och deras bagage i enlighet med Montrealkonventionen.