Dagsprogram - Vandring västra Kreta

Dag 1 Ankomst till Kreta
Ankomst till flygplatsen i Kreta där vi möts upp av vår lokalguide. Transfer till ett hotell i Chania där vi övernattar.

Dag 2 Chania-Paleochora
Frukost på hotellet. Transport till Paleochora på sydvästra Kreta. Hotellet vi ska bo på här ligger nära stranden och det finns gott om tid för att ta ett första dopp i det Libyska havet. Övernattning i Paleochora.

Dag 3 Paleochora-Sougia-Omalos
Vi lämnar Paleochora och vandrar längs kusten till Sougia. Vi vandrar såväl uppför som nedför för att komma till den forntida kurorten Lissos som under sin storhetstid var känt för sitt helande vatten. Vi vandrar sedan ca 1 timme till innan vi är framme i byn Sougia. På eftermiddagen är det transfer till Omalos där vi övernattar.
Vandringstid: 5-6 timmar, + 500 meters / - 500 meters.
Övernattning i Omalos.

Dag 4 Gigilos Peak.
Efter en kort transfer till Xyloskalo (1200 m), börjar vi vandringen upp för Gigilos (2080 m). Vi njuter av panoramautsikt över Omalosplatån, Samariaravinen och Lefka Ori – de vita bergen. Landskapet blir bara mer och mer storslaget ju länge vi går. En kort bit är leden något svårframkomlig och vi behöver klättra på några ställen. Efter tre timmars vandring når vi toppen och härifrån har vi ljuvliga utsikter åt vilket håll vi än tittar: Chania i norr, havet och ön Gavdos (Europas sista utpost mot Afrika) i syd, berget Pachnes (2452 m) i öst,  och västerut ser vi det vackra landskapet. Vi går ner samma väg vi kom och stannar för lunch på en taverna med en imponerande utsikt över berget vi just bestigit. Efter lunch fortsätter vi vår vandring mot hotellet.
Vandringstid: ca 6 timmar. + 800 meter / - 800 meter.
Övernattning i Omalos.                

Dag 5 Samaria Gorge
Precis som i går börjar vi vid Xyloskalo (1200 m), men idag ska vi vandra nedför. Den första delen av vandringen är den brantaste, men leden är välunderhållen och efter ca 1 timma når vi botten av ravinen och fortsätter där längs med floden. Vi äter vår medhavda lunch någonstans längs floden. Efter ca 6 timmars vandring är vi framme i byn Agia Roumeli. Här är det gott om tid för sol och bad på stranden. Framåt eftermiddagen tar vi en färja till Loutro där vi ska övernatta. Den charmiga byn Loutro är helt fri från bilar, det går nämligen bara att komma till Loutro till fots eller med båt.                       
Vandringstid: 5-6 timmar, -1000 meter.
Övernattning i Loutro.

Dag 6 Loutro
Vår rutt idag både börjar och slutar i Loutro. Vi går först över terrassfälten till byn Livaniana, ca 320 m.ö.h. Vyerna är makalösa. Vi tar oss ned i ravinen Aradena och fortsätter sedan i den torrlagda flodskåran. Vi stannar för lunch vid Marmarastranden och framåt eftermiddagen vandrar vi ca en timme tillbaka till Loutro.
Vandringstid: ca 3,5 timmar, +300 meter / -300 meter.
Övernattning i Loutro.

Dag 7 Loutro-Sfakia-Chania
I dag tar vi den imponerande leden som går ovanför Loutro till Sfakia. Det är dock inte så brant som det ser ut. Vi stannar vid Glyka Nera, även kallad Sweet Water beach för ett bad I kristallklart vattnet och fortsätter sedan till byn Sfakia. Därifrån är det sedan transfer till Chania.
Vandringstid: ca 3 timmar.

Dag 8 Hemresa
Frukost och transfer till flygplatsen.