Dagsprogram - Vandring i Pindusbergen

Dag 1 – 2
På egen hand på hotell Salvator Villas & Spa i Parga.

Dag 3 Dikorfo – Kipi – Monodendri
Upphämtning i Sivota/Parga ca kl 7.00 och transfer ca 2,5 h till Dikorfo, en av de 43 traditionella byarna i Pindusbergen. Här möter vi upp vår bergsguide och startar vår vandring. Vi vandrar till grannbyn och tar oss därifrån in i skogen. Vi vandrar över små vattendrag som är enkla att korsa så här års och förbi ikoniska stenbroarna Siomena och Ntovris, som tagna från en sagovärld. I byn Kipi, känd för sina välvda broar,  tar vi en rast och vilar en stund. Därefter fortsätter vår vandring genom det vackra landskapet till byn Monodendri där vi stannar för natten. 

Vandringslängd: 20 km.
Höjdskillnad: 833 m – 711 m – 1058 m.
Svårighet: medium.
Växtlighet: ek, lind och andra vanligt förekommande träd i bergen.
Fauna: hackspett, vitsvanshjort, kungsörn, rovfåglar, björn.
Övernattning i Monodendri på ett traditionellt pensionat.
Måltider: lunchlåda, samt middag på hotellet.

Dag 4 Monodendri – Papigo
I dag tar vi sikte mot Mikro Papigo och vandrar genom Vikosravinen, världens djupaste ravin i förhållande till sin bredd. Ravinen är upp till 1750 meter djup och 110 meter bred på det bredaste stället. Vandringen är utmanande men svindlande vacker. Vi passerar platsen där Vikosravinen möter ravinen Mega Lakkos och även där floden Voidomatis, känd för sitt friska och klara vatten, har sitt källflöde. Vattnet är ca 8 grader och går att dricka. Framme i Mikro Papigo checkar vi in på prisbelönta Hotel 1700 med byggnader som daterar tillbaka till 1700-talet. 

Vandringslängd: 12,5 km.
Höjdskillnad: 1060 m – 550 m – 1000 m.
Svårighet: svår.
Växtlighet: ek, lind och andra vanligt förekommande träd i bergen.
Fauna: hackspett, vitsvanshjort, kungsörn, rovfåglar, björn.
Övernattning i Mikro Papigo på Hotel 1700.
Måltider: frukost på hotellet. Lunchlåda. Middag på hotellet.

Draksjön

Day 5 Mikro Papigo – Draksjön och tillbaka
Dagens vandring består av en relativt kort sträcka i förhållande till tiden det tar att vandra, men etappen är tuff och det är mycket vandring såväl uppför som nerför. För att slippa solens varmaste strålar börjar vi vandringen tidigt och tar oss med stor entusiasm an den välkända vandringen från Mikro Papigo till Timfi. Första delen av vandringen, som är i låg vegetation, tar oss till vattenkällan Avragonia och efter ytterligare en dryg kilometer når vi dagens andra vattenkälla, Antalki. På 1520 meter når vi vattenkällan Trafos. Nu blir vandringen ännu brantare och från vattenkällan Krouna ser vi rastplatsen Timfi, men vi har ytterligare ca 45 minuter brant vandring/klättring innan vi är framme vid vårt delmål. Utsikten från rastplatsen Timfi kan inte beskrivas på något annat sätt än makalös. Här tar vi en rast och beundrar ravinen, klipporna och utsikten innan vi fortsätter vår vandring nedåt mot Drakolimni, Draksjön, Greklands mest kända bergssjö. I sjön bor små amfibiska salamandrar som ser ut som små drakar. Från sjön fortsätter vi den sista biten till Mikro Papigo där bussen väntar på oss för att ta oss tillbaka till Sivota/Parga.

Vandringslängd: 13 km.
Höjdskillnad: 112m – 1912m(viloplats) – 2006 m (Draksjön)
Svårighet: svår
Fauna: vildget, salamander, björn.
Måltider: frukost på hotellet, lunchlåda.

Dag 6-8
På egen hand på Hotell Salvator Villas & Spa i  Parga.