Att göra på Naxos

Att göra på Naxos

Naxos kan både erbjuda ett härligt semesterlugn i någon av de charmiga städerna likväl som fartfyllda vattensporter. Passa även på att lära dig om öns historia på någon av Naxos spännande museum och historiska platser under din semester. 

Besök charmiga Chalki

I den lilla charmiga byn Chalki finns ett traditionellt väveri, ett destilleri som gör citronlikör och en liten marmeladfabrik som använder närproducerade frukter. Här finns också en bra taverna, belägen under frodigt grönskande träd och en liten lokal vinbar. På vår utflykt "Naxos runt" besöker vi citronbryggeriet i Chalki, om du blir nyfiken på den naxiska likören!

Surfa

Naxos har gott om stränder som passar bra för wind- & kitesurfing, både för nybörjare och rutinerade surfare. Flisvos sportcenter, som finns både i Naxos stad och Mikri Vigla, erbjuder olika kurser och hyr också ut utrustning.

Marmorns Apiranthos

Marmorbyn Apiranthos på Naxos ligger mitt på ön och har vackra marmorbeklädda gator. De gamla husen från venetiansk tid och de ålderstigna och slitna trapporna som leder upp till övre delen av byn skapar en speciell atmosfär. Alla fönsterkarmar och dörrkarmar är gjorda av marmor, och det är fascinerande att se hur man byggde husen och lade taken på traditionellt vis. Invånarna i Apiranthos har också sin egen speciella stil och dialekt. Det finns även tre intressanta museer i Apiranthos som är värda ett besök.

Idylliska Filoti

Filoti är Naxos näst största stad och ligger vid foten av berget Zeus. Det är en genuin grekisk småstad omgiven av olivlundar och med den vackraste utsikt man kan tänka sig. Här finns små caféer, och härifrån utgår också vandringsleden upp till bergets topp. Det finns en grotta på berget där du, om du sitter riktigt tyst och stilla, kan se gamar som flyger runt utanför.

Kastro på Naxos

Apollonas

Detta är en lugn liten fiskeby som ligger på den norra sidan av Naxos. Hit tar du dig enklast med buss eller hyrbil. Slå dig ner på en taverna i hamnen och njut av grillad nyfångad fisk. Ligger vinden på från syd eller väst passar det också bra att göra en badutflykt hit.

Idylliska Old Market

Old Market är en mysig och gemytlig stadsdel med smala gränder som ligger runtomkring Kastroborgen i Naxos stad. Här är det trevligt att strosa runt och njuta av den särpräglade arkitekturen och vackra blommor som klättrar längs med husväggarna. Det finns dessutom många små butiker där du kan shoppa roliga saker att ta med hem. 

Hemma hos Della Rocca

Längst upp i Kastroborgen i Naxos stad finns familjen Della Roccas hem bevarat som ett museum. Här tar man ett kliv tillbaka i historien och får uppleva känslan av hur det var att bo och leva i borgen. I museet finns också ett piano med kulhål från andra världskriget.

Naxos arkeologiska museum

Arkeologiska museet är beläget i den äldre delen av Naxos stad, inne i kastrot. Museet visar bland annat utgrävningar från den gamla staden Grotta som fanns på Naxos före Santorinis vulkanutbrott år 1500 f.Kr.

På taverna i Kinidaros

Kinidaros är en by på Naxos med vackra citronlundar och riktigt bra tavernor. De flesta ligger vid det lilla torget, där man om man har tur kan få uppleva lokal musik och dans. Byn ligger nära de förtrollande vita marmorbergen.