Pittoreska Assos

Upptäck Kefalonia

Trollbindande naturupplevelser och charmiga småbyar bör stå med på varje Kefaloniaturists resplan. Ta del av Kefalonias upplevelser som du helt enkelt inte får missa!

Melissani Lake, Kefalonia

Melissani Lake

Strax utanför byn Karavomylos, i närheten av Sami, ligger Melissani Lake som är en av Kefalonias mest kända och intressanta sevärdhet. Melissani Lake är en underjordisk källsjö och ligger inne i en grotta vars tak fallit in i ett jordskalv för ca 5 000 år sedan. Över själva sjön finns alltså ett ca 40 x 50 meter stort hål där solens strålar lyser in och gör att vattnet skiftar färg med ljuset och dygnets timmar. Det sägs att  Melissani Lake är nymfen Melissanis grotta som Homeros skriver om i Odyssén. 

För att komma till sjön måste du först gå in i en grotta. Väl framme vids sjön får du hoppa i en liten båt som tar dig med på en guidad tur ut i sjön. Det är en mäktig känsla att glida fram på vattnet och samtidigt blicka upp mot skyn och se solstrålarna återspeglas mot grottans väggar.

Drogaratigrottan

Drogaratigrottan bjuder på naturens eget under med imponerande stalaktiter och stalagmiter, som man tror är över 5 miljoner år gamla. Här hålls varje år konserter eftersom akustiken mellan klippväggarna verkligen är imponerande. Drogarati ligger mitt på ön i närheten av Sami.

Ruinen av Agios-Georgios-slottet, Kefalonia

Trevligt bybesök

På den nordvästra delen av ön ligger den pittoreska byn Assos. Det är trevligt att spendera en eftermiddag här och promenera på byns gator och njuta av den stilla atmosfären. Blir det för varmt kan du ta dig ett dopp på den lilla stranden. Det finns också flera tavernor som serverar god fisk. Ruinerna efter ett venetianskt slott ligger på lagom motionsavstånd från Assos för dig som vill röra på dig. Om du kör från Argostoli tar det ungefär 45 minuter.

Slottet Agios Georgios och Kastro

Bara ungefär 15 minuter söder om Argostoli ligger Kastro och Agios Georgios-slottet ståtligt på en höjd. Kastro var öns huvudstad fram till år 1757 när man bytte till Argostoli på grund av närheten till vattnet. Än i dag finns ruinerna av borgen kvar och det är fint att promenera här uppe. Slottet, som är från 1500-talet, förstördes under jordbävningen, men har nu restaurerats.

Vandring längs havet

Att promenera längs havet är en härlig upplevelse. Varför inte tillbringa en tidig förmiddag med att vandra längs Fanari Road som går från Lassi till Argostoli. Det tar ungefär två timmar att gå sträckan och turen bjuder på vacker natur med olivodlingar, pinjeträd och trevliga små badvikar. Du passerar också en och annan taverna på vägen. Halvvägs kommer du att se den berömda Theodorispiren som uppfördes av den brittiska guvernören Napier. Det mystiska naturfenomenet Katavothres kommer du också att se. Här leder strömmarna vatten in i en klyfta vid stranden och för det under marken till andra sidan ön.

Arkeologiska museet i Argostoli

Arkeologiska museet i Argassi här är ett av Greklands mest intressanta museum. På Kefalonia har man hittat fornlämningar som är 40 000 år gamla. Det är ett litet och mycket informativt museum med bilder från utgrävningarna från olika ställen på ön, till exempel Poros, Fiskardo och Sami. Öppet kl. 9.00-15.30 tisdag-söndag. Stängt på måndagar.

Inne i Argostoli finns även ett folklivsmuseum som är värt ett besök om du är här. Här kan man bland annat se fotografier av hur Argostoli såg ut innan jordbävningen. Precis bredvid entrén till museet ligger också Kefalonias största bibliotek. 

Gamla och nya Farsa

En bit norr om Argostoli ligger ruinerna av den lilla byn Farsa. Den ödelades, precis som resten av ön, vid jordbävningen på femtiotalet. Eftersom man inte har velat bygga nytt på en plats där en tragedi har inträffat så ligger den nya byn Farsa nedanför den gamla. Många av ruinerna av den gamla byn står kvar som en öde spökstad. Tänk på att du inte får plocka med dig stenar!


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kefalonia, hitta och boka en resa till Kefalonia eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kefalonia

Här hittar du våra bästa tips på de bästa restaurangerna, mysigaste byarna, härligaste naturupplevelserna och mycket mer!

Se alla våra restips för Kefalonia

Kefalonia

  • Mysiga småbyar och vackra städer
  • Fantastiska naturupplevelser
  • Underbara stränder
Se alla resor till Kefalonia

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här