Båtluffa: Santorini-Amorgos-Naxos-Paros-Ios-Santorini

Kykladerna är med sina vackra öar ett populärt alternativ för båtluff. Avstånden är oftast korta och det kristallklara vattnet och grekiska vyerna är ett säkert kort. Höjdpunkterna under denna resa är Santorinis dramatiska landskap och vackra solnedgångar, Amorgos klara vatten och mysiga klippbad, Naxos sandstränder och Paros lugna tempo och slingrande gamla stad.

Rekommenderad tidsåtgång för båtluffen: 14-21 dagar

Santorini

När man tänker på Grekland är det ofta Santorinis vackra landskap som dyker upp. Det bergiga landskapet är strösslat med blåa och vita hus, som med det glittrande havet i bakgrunden utgör motivet för många grekiska vykort. Öns dramatiska form är resultatet av ett gigantiskt vulkanutbrott för flera tusen år sedan. Den inre västra kusten är bergig och stupar brant ner i havet, den yttre östra kusten är flack och kantad av stränder med svart lavasand.

Utelivet på Santorini skiljer sig beroende på var på ön du bor. I Fira - eller Thira som det också skrivs - och Oia finns flest barer och nattklubbar. I strandorterna Kamari, Vlychada och Perissa & Perivolos är tempot lite lugnare.

Gillar du att uppleva saker på semestern kommer du älska Santorini, här finns det nämligen nya möjligheter att upptäcka varje dag! Åk på utflykt till en annan by, cykla mountainbike eller snorkla bland färgglada fiskar!

Amorgos

Välkommen till det stora blå - Amorgos är nämligen känt för att ha Greklands klaraste vatten. Denna vackra lilla ö är belägen strax sydöst om Naxos och består av en karg bergskam, omgiven av klarblått medelhavsvatten. Tempot på Amorgos är lugnt och hit reser du för sol och bad, god mat och de vackra vyerna.

Amorgos är framförallt känd som ön där delar av filmen "Det stora blå" spelades in 1988. Det var även i samband med filmen som Amorgos fick sitt stora genombrott i turismen. Trots detta känns ön genuin och lugn med en atmosfär av det äkta Grekland.

En av de största sevärdheterna på ön är klostret Hozoviotissa som även är det näst äldsta klostret i Grekland, byggt 1017. Klostret uppfördes till Panagia, Jungfru Maria, som är öns skyddshelgon och har byggts efter det omgivande bergets form. Trapporna upp kan vara rätt tuffa, men från toppen av klostret har du en fantastisk utsikt över havet. Väl uppe bjuder munkarna dig på psimeni raki och loukoumi (turkish delight) medan du går runt och kikar på klostrets porträtt och små skatter.

Naxos

Naxos är Kykladernas största ö, med ett mycket varierande landskap. Här möts du av höga berg med små byar, djupa gröna dalar och milslånga gyllengula stränder. Det går dessutom att hitta små gömda vikar där du kan sola och bada ifred. Ön är bördig och välmående, och lever gott på sina rika naturtillgångar. Befolkningen är därför inte så beroende av turismen och du blir bemött som en gäst och vän.

En av Naxos mest kända stränder är Agios Georgios, en långgrund och finkornig strand vid Naxos stad. Här finns solstolar, vattenaktiviteter, beachbarer och små tavernor - allt som behövs för en lyckad stranddag. Plaka beach är förmodligen öns bästa strand, då den är lång, bred och vacker med glittrande, kristallklart vatten.

För den historieintresserade erbjuder Naxos många intressanta sevärdheter. Redan vid ankomsten till Naxos ser du den stora, pampiga porten som ligger på en klippa utanför hamnen. Porten kallas Portara, och är ingången till solguden Apollos tempel som tyvärr aldrig stod klart. Här är det idag populärt att samlas och njuta av solnedgången.

Paros

Inte långt från Naxos ligger Paros, en ö med genuin charm och vackra, härliga sandstränder. Parikia på västkusten är en av öns huvudorter. Den gamla stadskärnan ligger kring den venetianska borgen Kastro, och är det naturliga platsen för kvällens strosande. Här finner du slingrande gränder, vackra valvbågar och skinande vita hus, med mysiga små butiker och restauranger som ligger utströsslade längs gångarna.

En busstur från Parikia ligger byn Naoussa i en skyddad bukt. I den pittoreska lilla hamnen ligger fiskebåtarna och guppar och bläckfisken hänger på tork. Strax utanför byn finns en lång, bred sandstrand med solstolar att hyra, annars kan du även ta badbåten en kort bit till stranden Kolimbithres.

Några av Paros vackraste stränder ligger på den södra delen av ön vid fiskebyn Alyki. Här finns ett fåtal souvenirbutiker, ett par supermarkets och små tavernor som serverar nyfångad fisk ligger längs den lilla piren i hamnen. Självklart kommer du även få syn på en liten vit kyrka med blå kupol.

Ios

Ios är en av Greklands festligaste öar och ett populärt resmål för nöjeslystna resenärer! När du anländer till Ios kommer du till den fina lilla hamnen Gialos, med en trevlig strand bredvid. Här finns även flera trevliga restauranger med utsikt över vattnet och båtarna. Ovanför hamnen, uppe på bergskammen, ligger Chora, Ios stad och nöjescentrum.

Trots sitt festliga humör är Ios en charmig ö med små vita hus och blå fönsterluckor, med blommor som bildar vackra färgklickar bland de slingrande gränderna. Från Chora har man utsikt över toppen av ett berg där den vackra kyrkan Panagia Gremiotissa är belägen. Hit vallfärdar turister strax innan solen går ner, för att njuta av den otroliga utsikten över havet och solnedgången.

En av de populäraste stränderna på Ios är Mylopotas, och här finns det mycket att göra för de som inte gillar att bara ligga still. Vattensporter, trampbåtar och beachvolleyboll - det är bara att välja! Det finns även många restauranger och caféer att slå sig ned på och njuta av en god glass eller kaffe.

 

Så här bokar du båtluffen

Vi rekommenderar att du bokar flyg i god tid, så inte platserna tar slut. I den här föreslagna rutten så flyger du till och Santorini, och då är det bäst om du bokar en tur & retur-biljett. Om du ska åka hem från en annan ö än Santorini så behöver du göra två separata bokningar: en för flyget dit och en för flyget hem. Hotell kan du boka i samband med att du bokar flyget, eller som en separat bokning efteråt. Båtbiljetter bokar du direkt hos rederiet.

Boka flyg

Hitta flyg för utresan och hemresan:

(Sök flyg Stockholm-Aten eller sök valfria flyg.)

Boka hotell

Se mer om och boka rekommenderade hotell:

(Sök hotell i Aten eller sök valfria hotell.)

Boka båtbiljetter

Biljetter bokar du direkt hos rederiet. (Kontakta rederiet för alla frågor kring färjan och biljetter.)

Tips: Se färjelinjer från Santorini.
(Öppnas i nytt fönster hos Google Maps)

Boka utflykter

Utflykterna bokar du på plats, antigen via vår app eller hos våra reseledare eller samarbetspartners.