Platser_varda_besok_Nice

Kända platser i Nice

Nice är en väldigt välkomnande stad - mycket är tack vare stadens långa, välplanerade gågator och alléer, torg och öppna parker.

Promenade des Anglais är det mest kända promenadstråket i staden, och löper längs stranden i Nice. Från den börjar ett annat stråk, Promenade du Paillon, som kan beskrivas som en smal, grönskande park. Parc Phœnix är en kombinerad park, botanisk trädgård och zoo. Mitt i staden väntar också Place Massena, det viktigaste torget i Nice.

Promenade_de_Paillon_Nice

Promenadstråk och torg

Promenade de Paillon

Promenade de Paillon är ett nyare tillskott till staden. 2013 invigdes det nya promenadstråket i Nice, som tidigare var platsen för ett bussgarage och busstation. 12 hektar stor och 1.2 kilometer lång kan Promenade de Paillon snarare beskrivas som en stor park än ett promenadstråk. Mest känd har den blivit för sin 3000m2 stora fontän som har en speglande effekt.

Place Massena

Place Massena är det mest centrala och viktiga torget i Nice. Inklämd mellan gamla stan och de nyare delarna av Nice är Place Massena en klassisk mötesplats. Place Massena utmärks av de svartvita, rutiga gatorna, de röda husen som kantar torget och fontänen med en sju meter hög staty av den grekiska guden Apollo. På de närliggande gatorna, till exempel Rue Massena, finns utmärkta möjligheter till shopping, och faller hungern på finns massor av restauranger och caféer i krokarna. På kvällskvisten tänds sju statyer upp på torget, i olika färger. De designades av den spanska konstnären Jaume Plensa och representerar de sju kontinenterna.

Parc Phœnix 

Parc Phœnix är Nice mäktigaste park. På 7 hektar finns 2500 plantor och 2000 djur. I parken finns också ett av de största växthusen i hela Europa – 25 meter högt och 7000 kvadratmeter stort är det hem för sju olika tropiska klimat. Kronan på verket är vattenfallen i parken, tydligt inspirerade av Medelhavet. Parken, som öppnade i februari 1990, ligger längs Promenade des Anglais.

Öppettider för Parc Phœnix                                                                    

Under sommarhalvåret har parken öppet 09.30 – 19.30 dagligen, under vintern 09.30 – 18.00. Det kostar 5 euro att gå in för vuxna, medan barn upp till 12 år går kostnadsfritt.

Promenade des Anglais

Promenade des Anglais betyder ”den engelska promenaden” på franska, är sju kilometer lång och går längs kusten vid Nice, med en strålande utsikt över Medelhavet. Faktum är att bukten har smeknamnet Änglabukten (La Baie des Anges).

Historien om hur Promenade des Anglais kom till är intressant. Under sent 1700-tal och tidigt 1800-tal var det vanligt att engelsmän kom till Nice för att få lite varmare vintrar. Just 1820 var en särskilt kall vinter i Storbritannien, varpå ett par engelsmän fick idén: de kunde bygga ett promenadstråk för att tjäna pengar. Det var så promenadstråket fick namnet Promenade des Anglais, på franska ”engelska promenaden”. Den sträcker sig från flygplatsen i Nice till den amerikanska kajen, även kallad Quai des États-Unis. Längs promenaden finns små butiker, härliga uteserveringar och såklart det ständigt glimmande och närvarande Medelhavet.

Promenade_des_Anglais