Med familjen på äventyr i Dubai

Med familjen på äventyr i Dubai

Fler och fler familjer väljer att resa till Förenade Arabemiraten när både barn och vuxna vill ha upplevelser utöver de vanliga. Här får man en mix av strand, ökensand, lyx och häftiga sevärdheter. Få insidertips från danska Christina som är bosatt i Dubai.

Av Hanne Olsen (Översättning Helena Ringström)

 

Reser du med familjen till Förenade Arabemiraten kan du vara säker på att ni får en helt unik semester. Och det efter en flygtur på bara sex och en halv timme. Ni reser direkt in i en äventyrsvärld med solgaranti, för här regnar det bara två tre dagar om året. Förenade Arabemiraten består av sju emirat, och med Apollo kan du resa till hela fem av dem – Dubai, Abu DhabiRas Al Khaimah, Sharjah och lilla Ajman.

Dubai är Mellanösterns svar på Las Vegas och på många sätt rekordens mecka. Fujairah och Ras Al Khaimah ligger vid det turkosblå havet som på vintern är ca 25 grader varmt. Varför inte välja en kombinationsresa så får ni både en latmanssemester i lyx och Dubais pulserande liv, som också är spännande i barnögon.

Christina Friis Møller och hennes man, som båda är tandläkare, har bott fyra år i Dubai med sina två barn på fem och sju år. Familjen njuter i högsta grad av Dubais barnvänliga miljö.

”Vi älskar att bo här allihop och njuter av det fantastiska utelivet. Och du kan känna dig helt trygg här när du reser med dina barn. I Dubai är barn välkomna och blir väl bemötta,” säger hon.

Familjevänliga Dubai i Förenade Arabemiraten

Vattendjur eller ökenfolk 

Oavsett var ni väljer att bo i Förenade Arabemiraten väntar lyxhotell vid havet där ni kan slappa under skuggande palmer eller tumla runt i något av emiratens tre enorma vattenland.

”Vattenlanden är fantastiska för barn över 5 år. Betalar ni för att vistas på hotellens strandområden, kan ni ta del av såväl pooler som serveringar och alla möjliga vattensporter”, säger Christina.

Får ni nog av strand- och vattenlivet kan ni bege er ut på ökensafari och köra rally i sanden, rida på kameler och titta på magdans. Eller upplev öknen från hästryggen.

”Det är ett jättebra sätt att få en inblick i beduintraditionerna”, menar Christina, som också rekommenderar ett besök på ökenhotellet Babs Al Sharms, som ligger 40 minuters bilfärd från Dubai. Här kan ni se en vacker solnedgång från takterrassen och barnen kan rida på kameler.

Torn och skidbacke i öken

I Dubai är utbudet av aktiviteter så stort att det kan vara svårt att hinna med allt. Enligt Christina är Burj Khalifa ett måste. Med sina 828 meter är den skinande stålbyggnaden världens högsta torn.

”Ni kan beställa biljetter till utsiktsdäcket på nätet och det är en stor upplevelse för alla”, säger Christina. (Apollo arrangerar också utflykter i Dubai, bland annat till Burj Khalifa.)

Burj Khalifa ligger vid Dubai Mall och Dubai Fountain, som är en imponerande fontän där vattnet skjuter 100 meter upp i luften ackompanjerat till musik. Barnen brukar bli mäkta fascinerade och de fullkomligt älskar både det gigantiska akvariet och den lilla djurparken intill.

De vuxna bör också ta en titt på hotell Burj Al Arab, som är världens dyraste. Allt är gjort av guld och extremt lyxigt.

”Ta också en sightseeingbuss runt i Dubai förbi gamla basarer och Dubais museum”, tipsar Christina.

Åk skridskor i Dubai

Fantastiska shoppingmöjligheter

Shoppingen i Dubai är obeskrivlig – både för vuxna och barn. I Dubai Mall finns inte mindre än 1 200 märkesbutiker. Besöker du t.ex. konceptbutiker som Benetton, GAP eller Zara i Dubai Mall är urvalet långt bredare än i Skandinavien eftersom de har hela kollektioner. Och till barnen finns leksaker och spel i obegränsade mängder. Prisnivån är den samma som hemma.

”Respektera den muslimska kulturen i köpcentrumen. Tighta linnen och hotpants är inte välsett, men ingen kommer heller att påtala att du är lättklädd”, säger Christina.

Nära inpå andra kulturer

Om Dubai osar av internationell stämning är Ras Al Khaimah och Fujairah, som ligger 1-2 timmar med bil från Dubai, präglade av den gamla lokala kulturen där man levt av lantbruk i hundratals år. På gatorna blandas gamla hus med nya och vittnar om en brokig historia. Här går shejkerna runt i sina vita klädedräkter, och ni kan uppleva hur det kallas till bön i moskéerna fem gånger om dagen.

Det är ett riktigt bra sätt för barnen att få inblick i den muslimska kulturen, på samma gång som hela familjen kan njuta av lyxhotellen, stränderna och barnen kan få vänner från hela världen.

Mat för hela familjen i Dubai

Hela världen på menyn

Förenade Arabemiraten och i synnerhet Dubai har naturligtvis ett otal caféer och restauranger. Oavsett om ni är ute efter en budgetmiddag eller fine dining finns här vad ni söker. Fråga först om barn är välkomna om ni ska gå på de lyxigaste restaurangerna. De flesta restaurangerna ligger i anslutning till hotellen eller köpcentrumen. Långtidsbakat lamm och kalv är goda, lokala rätter.

”Vill ni prova äkta arabisk, läcker mat för en billig slant ska ni ta er till ”Satwa” på Ravi eller ”Libanesisk Mallah” på Jumeirah Beach Road”, rekommenderar Christina.