Johan Damgaard – grundare av Johan & Nyström

Johan Damgaard, medgrundare till det kända kafferosteriet Johan & Nyström inledde i ungdomen sin gastronomiska karriär som kock och restaurangkonditor. Matlagningen tog honom via matsalen, baren, vidare till studier och slutligen till kaffebranschen och specialkafferosteriet Johan & Nyström. Rosteriet som han startade med några vänner 2004, var Sveriges första rosteri med fokus på kvalitet och transparens – och är det fortfarande. Idag finns deras kaffe och teer på vart och vartannat kafé, restaurang och hotell i Sverige.

 

Mondo Coffee på Apollo Mondo Family Resorts

Tillsammans med inredningsarkitekten Jon Eliason har Johan & Nyström skapat Mondo Coffee – ett kaffekoncept som sprider nordisk kaffeglädje på Apollo Mondo Family Resorts och Apollo Mondo Selected. När vi på Apollo ville höja kvaliteten på hotellkaffet valde vi att samarbeta med Johan & Nyström för deras kvalitet och vision om en bättre kafévärld. Tillsammans har vi tagit fram ett kaffe som ska passa alla Apollos kunder och höjer semesterkänslan ytterligare.

Några snabba med Johan Damgaard


Hur får du inspiration till nya idéer i ditt yrke?

Alla idéer kommer i mötet med andra människor och under resor där man får nya intryck. Intrycken och möten leder till nya idéer. Ibland får man idéer av andra människors idéer där man tar delar eller de bästa bitarna och gör dem till sina egna.

Jag gör den bästa burgaren norr om The Owl i New York men är värdelös på att städa efter mig i köket.

Tar du med ditt eget kaffe när du åker på semester?

Jag har alltid med mig kaffe, kaffekvarn och egen bryggare (clever är en smart typ av manuell kaffebryggare). En av anledningarna till att jag alltid tar med mig eget kaffe är att kvaliteten oftast är undermålig. 

Är det något land som ligger i framkant vad gäller kaffe, som ni sneglar på när ni gör nya grejer?

Många trender kommer oftast från storstäder där många människor av olika slag möts. Men tro det eller ej. Vi svenskar är i framkant vad gäller kaffe och sätter själva många trender. Och inte bara vad gäller kaffe, mat och resande.

Berätta något vi inte fått reda på än.

Jag har dömt internationella kaffetävlingar i över 10 år och sitter sedan ett par år tillbaka i Juryn för Årets Servitör för att främja och höja statusen i matsalen. Utöver mitt intresse för mat och vin så är jag svag för riktigt bra hantverksbryggd öl och grundade bryggeriet CAP Brewery för ett par år sedan. Nu längtar jag till sommaren så att grill- och ölsäsongen kan dra igång på allvar.