Båtluffa: Kreta-Santorini-Amorgos-Ios-Kreta

Med denna båtluff upptäcker du både Greklands största ö och tre vackra öar i Kykladerna. Rutten utgår från Kreta och tar dig sedan vidare till Santorini, Amorgos och Ios. Höjdpunkterna under resan är Kretas stora utbud av aktiviteter, nöjen och sevärdheter, Santorinis vackra solnedgångar, Amorgos kristallklara vatten och Ios charmiga atmosfär och heta uteliv.

Rekommenderad tidsåtgång för båtluffen: 14-21 dagar

Kreta

Starta din båtluff på den kanske mest besökta grekiska ön för oss svenskar - Kreta. På denna stora ö finns massor att göra och besöket är en resa i sig, så lägg gärna flera dagar här. Upptäck mer än bara stränderna - hyr bil och åk upp till små avlägsna byar, dra på dig vandringsskorna och vandra i Samariaravinen och besök den mystiska ön Spinalonga.

På Kreta hittar du både större städer med ett myllrande folkliv och mindre småbyar där vardagslivet flyter på i lugn takt. Den gemensamma nämnaren är de fantastiska stränderna, det kristallklara havet och den härliga känslan av att vara i Grekland.

På den nordvästra sidan ligger populära Platanias och den vackra hamnstaden Chania. I närheten finns det flera andra trevliga orter som exempelvis Agii Apostoli, Agia Marina och Kolymbari.

På väg mot öst hittar du livliga Rethymnon som bjuder på en mysig småstadskänsla där den långa sandstranden sträcker sig ända in till stan. I det nordöstra hörnet av Kreta ligger den genuina hamnstaden Sitia som är perfekt för dig som vill mixa cityliv med vandring och sköna dagar på stranden.

Santorini

När man tänker på Grekland är det ofta Santorinis vackra landskap som dyker upp. Det bergiga landskapet är strösslat med blåa och vita hus, som med det glittrande havet i bakgrunden utgör motivet för många grekiska vykort. Öns dramatiska form är resultatet av ett gigantiskt vulkanutbrott för flera tusen år sedan. Den inre västra kusten är bergig och stupar brant ner i havet, den yttre östra kusten är flack och kantad av stränder med svart lavasand.

Utelivet på Santorini skiljer sig beroende på var på ön du bor. I Fira - eller Thira som det också skrivs - och Oia finns flest barer och nattklubbar. I strandorterna Kamari, Vlychada och Perissa & Perivolos är tempot lite lugnare.

Gillar du att uppleva saker på semestern kommer du älska Santorini, här finns det nämligen nya möjligheter att upptäcka varje dag! Åk på utflykt till en annan by, cykla mountainbike eller snorkla bland färgglada fiskar!

Amorgos

Välkommen till det stora blå - Amorgos är nämligen känt för att ha Greklands klaraste vatten. Denna vackra lilla ö är belägen strax sydöst om Naxos och består av en karg bergskam, omgiven av klarblått medelhavsvatten. Tempot på Amorgos är lugnt och hit reser du för sol och bad, god mat och de vackra vyerna.

Amorgos är framförallt känd som ön där delar av filmen "Det stora blå" spelades in 1988. Det var även i samband med filmen som Amorgos fick sitt stora genombrott i turismen. Trots detta känns ön genuin och lugn med en atmosfär av det äkta Grekland.

En av de största sevärdheterna på ön är klostret Hozoviotissa som även är det näst äldsta klostret i Grekland, byggt 1017. Klostret uppfördes till Panagia, Jungfru Maria, som är öns skyddshelgon och har byggts efter det omgivande bergets form. Trapporna upp kan vara rätt tuffa, men från toppen av klostret har du en fantastisk utsikt över havet. Väl uppe bjuder munkarna dig på psimeni raki och loukoumi (turkish delight) medan du går runt och kikar på klostrets porträtt och små skatter.

Ios

Ios är en av Greklands festligaste öar och ett populärt resmål för nöjeslystna resenärer! När du anländer till Ios kommer du till den fina lilla hamnen Gialos, med en trevlig strand bredvid. Här finns även flera trevliga restauranger med utsikt över vattnet och båtarna. Ovanför hamnen, uppe på bergskammen, ligger Chora, Ios stad och nöjescentrum.

Trots sitt festliga humör är Ios en charmig ö med små vita hus och blå fönsterluckor, med blommor som bildar vackra färgklickar bland de slingrande gränderna. Från Chora har man utsikt över toppen av ett berg där den vackra kyrkan Panagia Gremiotissa är belägen. Hit vallfärdar turister strax innan solen går ner, för att njuta av den otroliga utsikten över havet och solnedgången.

En av de populäraste stränderna på Ios är Mylopotas, och här finns det mycket att göra för de som inte gillar att bara ligga still. Vattensporter, trampbåtar och beachvolleyboll - det är bara att välja! Det finns även många restauranger och caféer att slå sig ned på och njuta av en god glass eller kaffe.

 

Så här bokar du båtluffen

Vi rekommenderar att du bokar flyg i god tid, så inte platserna tar slut. I den här föreslagna rutten så flyger du till och från Kreta, och då är det bäst om du bokar en tur & retur-biljett. Om du ska åka hem från en annan ö än Kreta så behöver du göra två separata bokningar: en för flyget dit och en för flyget hem. Hotell kan du boka i samband med att du bokar flyget, eller som en separat bokning efteråt. Båtbiljetter bokar du direkt hos rederiet.

Boka flyg

Hitta flyg för utresan och hemresan:

(Sök flyg Stockholm-Aten eller sök valfria flyg.)

Boka hotell

Se mer om och boka rekommenderade hotell:

(Sök hotell i Aten eller sök valfria hotell.)

Boka båtbiljetter

Biljetter bokar du direkt hos rederiet. (Kontakta rederiet för alla frågor kring färjan och biljetter.)

Tips: Se färjelinjer från Kreta.
(Öppnas i nytt fönster hos Google Maps)

Boka utflykter

Utflykterna bokar du på plats, antigen via vår app eller hos våra reseledare eller samarbetspartners.