Dagsprogram för M/S Alyssa

Kryssningen med Alyssa bjuder på några av Egyptens mest imponerande upplevelser, medan du bekvämt färdas ner för Nilen i de gamla egypternas fotspår. Kryssningen startar i Luxor och åker sedan vidare mot Edfu, Kom Ombo och Aswan, med sevärdheter i varje hamn.

Boka kryssningen

 

Dag 1 Skandinavien – Hurghada – Luxor

Efter ankomst till Hurghada är det ca 5 timmars transfer till Luxor och kryssningen Alyssa. Det serveras middag ombord och därefter är det övernattning i Luxor i väntan på morgondagens utflykter.

Dag 2 Luxor – Edfu

Idag är det dags för en utflykt till Karnak och Luxortemplet. Luxor var Övre Egyptens huvudstad och är än idag en imponerande syn. Ett av de mest anmärkningsvärda templen är Karnak; världens äldsta religiösa byggnad i sin storlek. Flera faraoner har byggt och utsmyckat Karnak genom åren och kolonnhallen, med sina 134 kolonner, tar andan ur de flesta. Därefter besöker du templet i Luxor som pryds av en vacker obelisk. Ursprungligen fanns det två obelisker, men idag hittar du den andra vid berömda Place de la Concorde i Paris. Efter besöket åker kryssningen vidare mot Esna där du får en senare lunch samt middag ombord. Övernattning i Esna.

Karnak
Horustemplet i Edfu

Dag 3 Edfu – Kom Ombo - Aswan

Efter en tidig frukost är det dags att besöka Horustemplet i Edfu. Inget annat egyptiskt tempel ger en mer realistisk bild av livet i templen än Edfu. Templet är tillägnat falkguden Horus och enligt legenden var det här kampen mellan gott och ont utspelades. Det sägs nämligen att Horus hämnade sin fars död genom att döda sin farbror Seth. Här finns välbevarade reliefer och hieroglyfer som återger hur templet byggdes.

Därefter fortsätter kryssningen uppför floden till Kom Ombo. Här äter du lunch ombord innan det är dags att besöka det ovanliga dubbeltemplet, där ena sidan är tillägnad floden och sjöarnas gud Sobek och den andra sidan till guden Horus. Templet började byggas av Ptolemaios VI ca 180-145 f.Kr och med tiden har mycket av templet blivit förstört av bland annat Nilen, jordbävningar och byggare som använt stenarna till nya formationer. Ungefär 300 krokodilmumier har hittats i närheten av templet och några av dem finns att se här. Att de gamla egyptierna begravde så många krokodiler vid templet var för att hedra guden Sobek som antingen gestaltades som en krokodil eller som en man med krokodilhuvud.

Efter besöket fortsätter kryssningen mot Aswan. Middag serveras ombord och därefter är det övernattning i staden innan morgondagens äventyr.

Dag 4 Aswan

Många anser att Aswan är Egyptens vackraste stad, något du idag får tid att utforska på egen hand. Vi rekommenderar en heldagsutflykt till Abu Simbel (ingår ej), som ligger nära gränsen till Sudan. Templet byggdes av Ramses II,  för att ta kontroll över Egyptens sydligaste områden. Han byggde då ett tempel för sig själv och ett för sin favorithustru Nefertari. Templen är några av Egyptens mest imponerande och två gånger per år lyser solens strålar in genom öppningen och belyser de stora statyer som finns djupt inne i berget. Om du väljer istället väljer att utforska Aswan serveras lunch ombord på fartyget. Därefter finns det chans att följa med på en frivillig utflykt till en nubisk by. Efter besöket är det dags för middag ombord och kryssningen ligger förtöjt i Aswan över natten.

Abu Simbel
Aswan

Dag 5 Aswan

Dagen bjuder på en utflykt till den höga dammen i Aswan, en enorm byggnad som byggdes under president Nasser för att kunna reglera Nilens vattennivå. Från Aswan transporterades stora granitblock som användes för att bygga faraoniska tempel och obelisker. En obelisk blev dock kvar i stenbrottet och den hade, med sina 42 meter, varit världens största om den inte knäckts. Här besöks även Philaetemplet som är ett bra exempel på Nubisk arkitektur. Templet var en legendarisk plats och har nämnts i flera historiska sammanhang. På eftermiddagen är det dags för en utflykt till den botaniska trädgården. Både lunch och middag serveras ombord på Alyssa. Ytterligare en övernattning i Aswan.

Dag 6 Aswan – Kom Ombo – Edfu - Luxor

Kryssningen styr tillbaka mot Kom Ombo med ett kortare stopp i staden, innan det åker vidare mot Edfu. Lunch ombord innan ett besök vid templet i Edfu. Därefter åker kryssningen vidare mot Luxor där det blir dags för middag ombord på Alyssa.

Dag 7 Luxor

Dagen börjar med frukost ombord innan det är dags att för ett besök vid Nilens västra strand och Konungarnas dal. Detta var faraonernas sista viloplats där man funnit 62 gravar, alla med fascinerande antika målningar, reliefer och hieroglyfer som berättar om faraonernas historia från livet till dödsriket. Här finns bland annat världskända Tutankhamuns grav som upptäcktes av Howard Carter 1922.

Lunch och middag ombord på kryssningen samt övernattning i Luxor.

Dag 8 Luxor – Hurghada – Sverige

Efter frukost ombord är det dags för färd tillbaka till Luxor och sedan vidare hemåt. Har du valt att kombinera kryssningen med sol och bad så transporteras du till ditt valda hotell.

Observera att programmet kan komma att ändras. Under vissa turer besöker du templet i Edfu dag 3 och på andra turer dag 6. Även den valfria utflykten till Abu Simbel kan antingen göras på dag 4 eller dag 5. Exakt program meddelas ombord på Alyssa.

 

Luxor