Fyllda paprikor från Saranda

Mat och nöjen i Saranda

På menyn i Saranda finns nyfångad fisk, aptitretande skaldjur och närodlade grönsaker. Här får du konkreta tips på Sarandas mest genuina matupplevelser, och kan läsa mer om vad nattlivet har att erbjuda.

Nyfångad fisk och färska skaldjur

Alla restauranger i Saranda har nyfångad fisk på menyn. Prova gärna de färska musslorna som tillreds och serveras i flera olika varianter. Musslorna kommer från närliggande Butrint och säljs tidigt på morgonen runtom på marknaderna – för att kanske hamna på din tallrik till lunch.

Om du känner för att lyxa till det kan vi tipsa om Restaurang Paradise som ligger vackert vid havet, mittemot hotell Butrinti. Den anses vara Sarandas finaste (och dyraste) restaurang – men den är likväl väldigt prisvärd! Här kan du bland annat beställa in otroligt läckra bläckfiskrätter. 

En restaurangupplevelse utöver det vanliga väntar dig på restaurang Pupi på hotell Jaroal. Här kan du äta underbart god fisk, ibland till levande Balkanmusik och spontandans. 

Smått och gott

Sarandas enda frozen yoghurt-ställe är glassbaren Kayak. Ägaren Hallis, som bott i Aten i 17 år, tog med sig idén om denna populära och nyttiga delikatess till Saranda, och har nu serverat hemgjord italiensk gelato och frozen yoghurt till stadens besökare i två år.

Eftersom albanerna själva inte upptäckt charmen med frozen yoghurt har Hallis begränsat försäljningen till högsäsong. Kayak ligger nära hotell Kaonia längs strandpromenaden på väg mot hamnen.

Alla älskar väl pannkakor – det gör de i alla fall på den lilla pannkaksrestaurangen Like Crêperie, som ligger mitt på strandpromenaden. Ägarna Victor och George har försett sina gäster med pannkakor och våfflor i tre års tid. De flesta håller med oss om att det här är Sarandas bästa pannkaksrestaurang. Eller som Victor brukar säga: ”My name is Victor and I make the best pancakes”.

Nära hamnen finns gott om lokala marknadsstånd, där stadens handlare bjuder ut färsk frukt och grönsaker. Missa inte denna charmiga bondmarknad, öppen alla dagar mellan kl. 7.00 och 13.00.

Sugen på pizza?

I södra Albanien består matkulturen till mångt och mycket av en blandning av traditionella rätter från de närliggande länderna Grekland och Italien. På restaurang Piceria Alfa finns det många olika pizzor att välja på – och de serveras direkt från stenugnen.

Restaurangen hittar du vid vattnet, nära hotell Butrinti. Priserna ligger mellan 400 och 800 lek och gästerna kan också ta del av gratis wifi.

Nattliv

Njut av en trevlig kväll och goda drinkar på någon av Sarandas klubbar. På dagen kan du ta del av den sköna stämningen från en solstol, och på kvällen förvandlas ställena till fullfjädrade nattklubbar med den senaste musiken. De flesta klubbarna ligger utomhus ner mot vattnet, vilket gör upplevelsen ännu häftigare. Den klubb som ligger närmast centrum i Saranda heter Orange. Vi kan också tipsa om Mango Beach Club som ligger lite utanför staden, men som likväl är värd ett besök.