Mersmak på Gran Canaria

Njut av kanariska specialiteter på semestern. Det finns mycket gott att välja mellan, från starkt kaffe till grillad bläckfisk. Ön Gran Canaria har något för alla. Här är en guide för gommen.

Bläckfisk

Bra, bättre, bläckfisk!

Chopitos, calamares, pulpo frito … Kärt barn har många namn. Och Kanarieöarna är bläckfiskens förlovade rike. Här kan du prova på precis alla olika varianter av bläckfisk som finns att tillgå. Glöm eventuella tidigare erfarenheter av sega, friterade calamares. Detta är något helt annat.

Bläckfisk

Say cheese

Den lokala färskosten är mild i sin grundsmak, drar lite åt mozzarella i smak och fetaost i konsistens. En ost som serveras på flera olika vis på ön. Extra spännande är den här varianten som friteras, och serveras med en bit salt chorizo och en klick riktigt söt sylt eller marmelad. Stor smakupplevelse i litet format!

Kaffe

Kaffe med kondenserad mjölk?

På Kanarieöarna bör du dricka en café con leche condensada på maten – en enkel eller dubbel espresso, svart som synden, som hälls upp i ett litet glas där botten med råge fyllts med kondenserad mjölk (alltså söt, smörig och krämig i konsistens och smak). Njut!

Grottgott

Grottgott i Guayadequedalen!

El Centro är en helt unik restaurang, inhyst i en grotta
i Guayadequedalen. Här serveras vällagade kanariska rätter av hög kvalitet. Ett besök här är ett måste! Adress: Barranco de Guayadeque 25, Aguimes.
Tel: +34-928 172 145.

Café Mogán

Café Mogán

Drick ett glas cava och avnjut pinfärska skaldjur på första parkett med utsikt över hamnen i vykortsvackra Puerto de Mogán.
Café de Mogán. Tel: +34-928 565 558.

Rom

Rätt rom!

I Arucas, på Gran Canarias nordöstra del inte långt från Las Palmas, ligger romfabriken Arehucas, som grundades 1884. Besök källaren, provsmaka rommen och bevittna alla autografer som framstående personer lämnat på ekfaten genom åren.

Vin och vatten

Ömsom vin, ömsom vatten

Det är lätt att låta sig skrämmas av flaskan, men denna glasskapelse till trots – det här är ett kanariskt, vitt vin som måste provas. En torr malvasia med fräsch, härlig lätt tropisk fruktighet och frisk syra från grannön Lanzarote. Finns på de flesta bättre bemedlade restauranger. Men till vin bör det även vara vatten! Och på Gran Canaria stavas vattnet número uno Firgas. För det finns vatten och så finns det vatten och så finns det Firgas. Den lätta, perfekt 
balanserade finstilta sältan tillsammans med de små, fina och snällt sprittande bubblorna sätter en alldeles egen prägel på detta utsökta vatten. Prova får du se!