Olivolja och örter smaksätter
Den grekiska färskpressade olivoljan är världsberömd för sin goda smak. Man använder oljan i nästan all matlagning men också istället för smör på brödet. Det är utsökt i all sin enkelhet att doppa bitar av ljust bröd i olivolja och sedan smaksätta med salt och peppar.
Örter och kryddväxter används flitigt i grekisk matlagning. Oregano, timjan, rosmarin och basilika hör till de vanligaste. Till té används främst malotira – en ört som växer i torra bergstrakter, och kamomill som sägs ha en anti-inflammatorisk effekt.
Grekisk snabbmat
Den grekiska motsvarigheten till våra korv- och hamburgerbarer är Souvlaki-barerna. Här serveras grillspett med eller utan pita samt gyros (det vi kallar kebab). Blir du hungrig under shoppingrundan eller promenaden kan du för bara några få euro komponera ihop en alldeles egen crêpe med de ingredienser du gillar. Vill du ha en söt variant rekommenderas en med nutella och jordgubbar!
Kretensiska sötsaker
Söta och goda är de små kretensiska pajerna, Lichnarakia. Ett sprött pajskal fylls med mizitraost som är uppblandad med ägg och honung och garneras med kanel och sesamfrö. Pajerna kan köpas på de flesta bagerier och passar perfekt för eftermiddagsfikat. Lokoumades är en annan söt kretensisk specialitet. De munkliknande godsakerna är friterade mjölbollar som man äter varma med sirap eller glass. Mums!
Yemista
Grekerna är skickliga både på fisk och kött men prova också de vegetariska rätterna. Det finns många och de är både goda och nyttiga! På Kreta fyller man olika sorters grönsaker med ris, lök och färska örter. De ugnssteks och toppas med lite smält ost. Rätten kallas yemista och kan ätas både som ensamrätt eller som tillbehör till kött eller fisk.
Det grekiska köket
Är du intresserad av det grekiska köket och Medelhavskost och kan du läsa mer om området bland Apollos restips "det grekiska köket". Här hittar du bland annat recept och artiklar om några av Grekland och Medelhavets mest älskade rätter!