Nyfiskat på Hvar
Är du på Hvar måste du prova öns främsta specialitet när det kommer till mat – Gregada, som är en fiskgryta som serverats under århundraden. Du hittar rätten på nästan alla restauranger på ön, men med varierade recept. Basen är dock alltid dagens fångst av fisk, som kokas med potatis, svartpeppar, selleri och lök. Gregada är enkelt, gott och billigt. Bra att veta är att det tar nästan 40 minuter för rätten att tillagas, så kom inte vrålhungrig till restaurangen.
Givetvis hittar du även andra goda fiskrätter på menyerna i Kroatien, med nyfångad fisk och närodlade grönsaker.
Traditionell Peka
Peka är en traditionell dalmatisk maträtt som kan varieras i det oändliga, men oftast består rätten av kött och grönsaker som tillagas under flera timmar i en gryta som placeras i glödande kol. Den långa tillagningstiden gör köttet otroligt mört. Tänk bara på att rätten ofta måste förbeställas.